Afbeelding

Spanning tussen behoud en ontwikkeling in Landschapsprofiel Kop van Goeree

Als insprekers meldden zich al direct Gjalt Huppes van de Groene Raad en voorzitter Hans Klijn van Stichting Natuurlijk Ouddorp. De Groene Raad is op zich positief over het rapport, maar heeft inhoudelijk overleg met de gemeente gemist. Dat niet alleen, ook essentiële aspecten zoals biodiversiteit, ecologie en natuur komen volgens de Groene Raad niet aan bod. "Het stuk heeft ook geen juridische status. Wij kunnen niets toetsen. Op concrete vragen aan de gemeente is lang niet altijd concreet gereageerd." Evenals Klijn van Natuurlijk Ouddorp drong hij aan op een speciale dialoogbijeenkomst waar het onderwerp breed aan de orde kan komen. 

Jammer was het dat Klijn juist deze eerste dialoogavond van de nieuwe raad als tijdstip had uitgekozen om zijn opmerkingen te plaatsen. Immers, het nieuwe college is nog niet geformeerd en de brief van Natuurlijk Ouddorp met talrijke kritische kanttekeningen was ook nog niet op de lijst van ingekomen stukken te lezen. Zeker voor de nieuwe raadsleden is het dan niet gemakkelijk om gericht te kunnen reageren op de inspreker. Wel scoorde Klijn met het onderwerp inventarisatie Kerkenpaden. Vanuit het college komt over dit punt op korte termijn een brief naar de raad. "Organiseer structureel overleg met de bewoners", adviseerde Klijn met nadruk. "Betrek hen bij onderwerp/ontwikkelingen. Geef antwoorden op vragen die lang blijven liggen. Bijvoorbeeld over het strandje bij Twins, over de zandwallen en de schurvelingen."

Is de grens bereikt?

Met de analyse is het evenwicht tussen behoud, bescherming en ontwikkeling in beeld gebracht met onderliggende cruciale vraag: Is de grens bereikt? Niet alleen bij bezorgde bewoners, maar ook voor de toeristische sector, voor nieuwe bedrijfslocaties en voor het faciliteren van betaalbare nieuwe woonmilieus lijkt die grens ruimtelijk te worden bereikt. Specifiek het zandwallen- en schurvelingenlandschap als belangrijke ruimtelijk asset en provinciaal kroonjuweel voelen de druk toenemen. Anderzijds is er behoefte aan kwaliteitsverbetering die nog plaats zou kunnen vinden met respect voor elkaar en in samenspraak met de omgeving, het dorp en het landschap. Dat vormt een leerproces, gelijk ook een bouwsteen voor de omgevingsvisie waarin de landschappelijke - en de maatschappelijke waarden eilandbreed kunnen worden afgewogen. 

Ruimtelijk kader

Met de studie naar de kenmerkende waarden voor de Kop van Goeree, rondom Ouddorp, wil de gemeente een ruimtelijk kader of leidraad bieden waar op basis van een brede beleidsinventarisatie en een vijftal ruimtelijke waarden toekomstige ontwikkelingen op het gebied kunnen worden getoetst, zo schetsten inleider Heindijk en assistente. Aanleiding is de verplichting dat er een omgevingsplan moet worden gemaakt. Bij het opstellen van het landschapsprofiel is gebruik gemaakt van informatie en uitgangspunten uit het gebiedsprofiel van de provincie Zuid-Holland. In dit profiel worden de verschillende landschappen aangegeven: de zandwallen en schurvelingen, de polders en het duinlandschap. In het dossier wordt beschreven hoe gewerkt kan worden aan behoud en versterking van genoemde drie landschappen. 

Participatie

Het Landschapsprofiel is voorgelegd aan inwoners, stakeholders en overheden. Dat gebeurde via folders, de media, een enquête en digitale informatievoorziening. De enquête is 54 keer ingevuld. Er waren ook negen schriftelijke reacties ontvangen van inwoners, recreanten en partijen in het gebied. Uit overleg met de provincie bleek dat deze overheid het document beschouwde als een goede en waardevolle analyse van het gebied, dat als basis kan dienen voor te maken keuzes en het opstellen van een ambitieniveau. De reacties hebben niet geleid tot ingrijpende wijzigingen, maar wel tot kwaliteitsverbetering en aanscherping van het document. Op de reeks vragen uit de raad bij de toelichting van de analyse stelde wethouder Markwat dat het document gezien moet worden als een bouwsteen voor de omgevingsvisie. Daar kan de raad keuzes maken. De volksvertegenwoordiging staat dus niet buiten spel. Anders gezegd: het gaat hier om het vastleggen van de feitelijke situatie. Als vervolg op het Landschapsprofiel is een bredere landschapsanalyse van de gehele westkant het eiland (De Kop tot en met Stellendam) in ontwikkeling. Dit biedt kansen om de verschillende maatschappelijke opgaven in een bredere verkenning te plaatsen. Inspreker Huppes vroeg nog een keer het woord om zijn pleidooi voor een aparte dialoogbijeenkomst over het thema. "Geef participatie de brede ruimte", stelde hij.

Straatnaambordjes

En dan was er nog een andere inspreker, lijsttrekker Florian van der Weide van de PvdJ, de partij die geen zetel behaalde in de verkiezingen. Nu vroeg Van der Weide aandacht voor het goed zichtbaar plaatsen van straatnaambordjes in de wijk Molenzicht in Dirksland. Recent zou een ambulance tijd hebben verspeeld omdat de straatnaam niet was aangeduid en de navigatie blijkbaar niet werkte. De gemeente onderzoekt de opmerking.