(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Onderwijs aan Oekraïners: "Kinderen pakken een nieuwe taal verrassend snel op"

Voor het basisonderwijs geldt dat er afspraken zijn gemaakt tussen de beide schoolkoepels, Kindwijs en SOPOGO. Voorzitter van het college van bestuur van Kindwijs, Hans Nagtegaal, neemt de bestuurlijke taak waar voor het organiseren van het onderwijs voor Oekraïners. Telefonisch geeft hij toelichting. "We hebben de leerlingen in verschillende cohorten verdeeld. Bij kinderen tot vier jaar gaat het vooral om verzorgen. Dan hebben we de kleuterleeftijd en kinderen die echt op de basisschool thuishoren. De jongste kinderen stromen in op de school waar hun ouders in de buurt zitten. Voor de oudere kinderen hebben we een speciale taalklas in de Victoriahal in Dirksland."

Er is een projectgroep opgericht, met daarin diverse oud-directeuren en een oud-werknemer. "Je wilt de zaken goed geregeld hebben. Vanuit het samenwerkingsverband tussen de verschillende schoolbesturen hebben we de zaken op een rijtje gezet. Via allerlei kanalen zijn leerkrachten geworven om de kinderen les te geven. De identiteit maakt daarbij niet uit; het belangrijkste is dat de kinderen goed opgevangen worden."

Lastige taal

De taalklas is verdeeld in twee groepen van ieder ongeveer 15 leerlingen. De lesdagen zijn opgesplitst in tweeën. ’s Ochtends van 9.00 tot 12.00 uur wordt er inhoudelijk lesgegeven. ’s Middags is er ruimte voor creativiteit en gaat het om vakken als muziek, sport en handvaardigheid. Daarbij zijn diverse instanties van het eiland bij betrokken. Nagtegaal: "Wat opvalt is de ontzettend positieve houding van iedereen. Wat nog even spannend is, is dat sommige Oekraïense ouders denken dat ze hier maar zo’n twee maanden zullen zijn. Wij vragen ons af of dat niet langer zal zijn. Mede daardoor is een flexibele aanpak belangrijk."

Als de wat oudere kinderen een broertje of zusje hebben die naar het middelbare onderwijs gaat, mogen zij daar ook mee mee. "Op die manier kijken we dus hoe we iedereen een goed plekje kunnen geven." Hoe zit het eigenlijk met de lesstof? "Er is landelijk materiaal beschikbaar, met daarin verschillende kaders over hoe je lessen vorm kunt geven." Een grote uitdaging bij het onderwijs geven is de taal. "Oekraïens is voor ons als Nederlanders een lastige taal. Gelukkig hebben we tolken die ons daarbij helpen. Voor ons is het ook allemaal nieuw, we moeten echt iets nieuws op poten zetten."

Engels leren

Aankomende maandag 4 april gaan de eerste lessen van start. Het is goed mogelijk dat er later nog kinderen aansluiten. "De situatie is wat dat betreft best onzeker, en we zullen best eens moeten schuiven. Maar de bereid daartoe is er." Ook qua leerkrachten kan het best een uitdaging zijn, gezien de huidige tekorten in het onderwijs. Nagtegaal benadrukt dat er vrijwel geen leerkrachten uit het reguliere onderwijs worden ingezet. "Het zijn gemiddeld genomen allemaal mensen van buitenaf, dus ik verwacht niet dat het tot problemen gaat leiden."

"Kijk, de kleinste kinderen kunnen spelenderwijs instromen. Maar de kinderen uit de taalklassen kun je niet zomaar alleen in een Nederlandse klas zetten, bijvoorbeeld vanwege de taalbarrière. Je loopt dan het risico dat er stagnatie ontstaat in het onderwijs. Zeker omdat het nog onduidelijk is hoe lang de kinderen zullen blijven. We hebben nog even overwogen om de kinderen Engels te leren, omdat dat de wereldtaal is. Maar uiteindelijk hebben we toch gezegd dat het fijn is dat ze de Nederlandse taal kennen. Kinderen, en zeker kleuters, pakken een nieuwe taal verrassend snel op." Hij sluit af: "Ik zie veel positiviteit, en ook complimenten naar de gemeente voor hun inzet om alles in de juiste banen te lanen. Ook bij de scholen zie ik enorme inzet. Dat is iets om dankbaar voor te zijn."

Volgende week in de krant het tweede deel, dan zoomt Eilanden-Nieuws in op het middelbaar onderwijs.