Vooral met mooi weer is er veel te beleven en lopen de campings en vakantieparken op het eiland vol (Foto: bjornmierop.nl).
Vooral met mooi weer is er veel te beleven en lopen de campings en vakantieparken op het eiland vol (Foto: bjornmierop.nl).

Stranden van Goeree-Overflakkee ook in 2021 onverminderd populair

Toeristen besteedden vorig jaar gemiddeld ongeveer 32 euro per dag/nacht, zo blijkt uit het overzicht van Eilandmarketing. “Dat is een gemiddelde, maar zeker een goede indicatie”, aldus directeur Michel de Bruin van Eilandmarketing in een toelichting. De cijfers zijn samengesteld op basis van verschillende onderzoeken. “We hebben hiervoor onder meer samen met Hoeksche Waard en Voorne-Putten een regionaal onderzoek gedaan. Interessant is dan dat je ook kunt vergelijken. Het aantal dagjesmensen was op Goeree-Overflakkee 45 procent, in de Hoeksche Waard was dat bijvoorbeeld 80 procent.” Dat is niet per se iets negatiefs, vindt De Bruin. “Het heeft vooral ook te maken met het aanbod van accommodaties. We hebben veel vakantieparken, dus is het logisch dat mensen hier gemiddeld een week verblijven.” 75 procent van de mensen die langer dan een dag blijven, zijn maximaal een week op het eiland.

De stranden van Goeree-Overflakkee werden met een 9,2 het hoogst beoordeeld. Ook de accommodaties (8,4) kregen een hoog cijfer. De horeca scoorde met een 7,3 een ruime voldoende, de winkels kregen met een 6,8 het laagste cijfer, maar nog altijd een ruime voldoende. Goeree-Overflakkee wordt qua ligging vaak bij Zeeland bedacht, maar heeft wel een bekende naam. Uit onderzoek blijkt dat 89 procent van de ondervraagde toeristen wel eens had gehoord van Goeree-Overflakkee, waarmee het eiland een van de bekendere eilanden van Zuid-Holland en Zeeland is. Een andere reden hiervoor zou het ‘terugkeerpercentage’ kunnen zijn. Liefst 97 procent van de ondervraagden zei weer terug te komen naar G-O.

Bezettingsgraad

Het gros van de dagjesmensen bezocht het eiland op een mooie zomerse dag. Ook de piek van het toerisme lag logischerwijs in de zomer. Dat wordt ook bevestigd door onder meer de bezettingsgraad van de verschillende accommodaties. Goeree-Overflakkee telt 11.750 toeristische slaapplaatsen (inclusief jachthavens en eigen recreatiewoningen). De 2,5 miljoen overnachtingen waren met name in de zomer, toen was gemiddeld 83 procent van de accommodaties bezet. Met name hotels bleken vooral afhankelijk van de zomer, campings scoorden uitstekende cijfers in zowel de lente als de zomer. Vakantieparken en B&B’s hebben minder last van de jaargetijden, al zijn de vakantieparken vooral in de zomer heel goed bezet. Het verval in bezetting is echter veel minder groot, want ook in de herfst en de winter is de bezettingsgraad op vakantieparken 50 procent en bij B&B's 38 procent.

Drukte

Al die toeristen besteedden in 2021 in totaal dus voor zo'n 100 miljoen euro op Goeree-Overflakkee. Het geeft aan hoe belangrijk toerisme is voor het eiland, maar het zorgt met name op de kop van het eiland voor gemengde gevoelens omdat toeristen nu eenmaal ook voor drukte zorgen. Eilandmarketing wil die drukte heel graag goed in beeld brengen en de vinger erachter krijgen waar het wanneer nu eigenlijk druk is. Meten is weten, en dus is Eilandmarketing daar volop mee bezig. Dat blijkt uit het overzicht van 2021, maar inmiddels zijn verdere stappen gezet om dit nog beter te doen. “We meten sinds afgelopen zomer op vijf locaties op het eiland elk kwartier alle mobiele data. Dat gebeurt bij de Brouwersdam, in Ouddorp zelf, op de kop van het eiland, in het centrum van Middelharnis en op de rest van het eiland. We zijn daarvoor aangesloten bij een speciaal platform. Deze metingen zijn overigens volledig AVG-proof, want er worden geen persoonlijke data van mensen verzameld.”

Aanbod

Voordeel van deze manier van meten is dat het niet alleen accuraat is en een goed beeld geeft van drukte, maar ook dat Eilandmarketing kan zien waar mensen bijvoorbeeld vandaan komen. “En straks kunnen we ook zien tot welke ‘welstandsklasse’ mensen behoren. We willen geen kermisgedrag op Goeree-Overflakkee, maar beogen een bepaald publiek. Deze data kunnen we weer gebruiken voor het inzetten van de juiste campagnes en vervolgens meten we of ze goed werken.”

Ondernemers in de recreatie- en horecasector zouden graag zien dat de drukte wat meer verdeeld wordt over de seizoenen en over het hele eiland, weet Michel de Bruin. “Met Eilandmarketing proberen we met tal van communicatieactiviteiten spreiding te stimuleren, maar toerisme is toch heel erg aanbod gedreven. Bovendien speelt mee dat op het eiland in de winter nu eenmaal veel minder te doen is dan in het voorjaar en de zomer.”

Genieten van de natuur is een andere belangrijke pijler van het toerisme op G-O. Rust en ruimte opzoeken op de fiets of via een wandeling, daar houden toeristen ook van. “We maken bij natuurgebieden gebruik van QR-codes, die mensen doorlinkt naar informatie over dat gebied. Wij kunnen daardoor precies zien wie deze gebieden bezoeken en welke gebieden populair zijn.”