Mayke Wesdorp heeft er zin in. Links van haar fractiegenoot Thomas Kom (Foto: Wim van Vossen).
Mayke Wesdorp heeft er zin in. Links van haar fractiegenoot Thomas Kom (Foto: Wim van Vossen).

Negentienjarige vwo-leerling Mayke Wesdorp stapt in raad

Met de installatie van fractieleider van D66 Jeffrey Verlegh (24), Cheyenne van Alphen (22) voor de partij Vitale Kernen en Mayke Wesdorp (19) voor de Groep Jan Zwerus, voegde de gemeenteraad Goeree-Overflakkee woensdagavond zeer jeugdig elan toe aan de nieuwe, 31 leden tellende, eilandelijke volksvertegenwoordiging. Opvallend ook dat - door het succes bij de verkiezingen van 16 maart - nu bij Vitale Kernen grootvader Aat van Alphen en zijn kleindochter Cheyenne deel kunnen uitmaken van één en dezelfde fractie, die wordt geleid door Johan de Vos. Maar de entree van Mayke Wesdorp, de pas 19-jarige 6vwo-leerling op de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits, springt het meest in het oog.

Door Jaap Ruizeveld

"Best spannend", is de eerste reactie van Mayke, direct nadat burgemeester Grootenboer de installatiebijeenkomst had afgesloten. "Anderzijds ook leuk om deze stap nu officieel in onze vier leden tellende raadsfractie Groep Jan Zwerus te hebben gezet. We trekken samen op. Ik zal mijn best doen een goede bijdrage aan het raadswerk te leveren. Dat ik nog veel moet leren is duidelijk, maar dat is juist voor mij ook uitdagend. Ik wil graag mijn kennis verbreden." Ze hoopt aan het eind van dit schooljaar in Nijmegen een studie bedrijfskunde te gaan volgen en ziet er niet tegenop om enkele keren per week dan een wat grotere reisafstand te moeten overbruggen.

Boerendochter

Mayke woont in Sommelsdijk, waar haar ouders een akkerbouw/bloembollenbedrijf runnen. "Ik ben een boerendochter", zegt ze olijk. Graag steekt ze thuis en in het bedrijf de handen uit de mouwen en rijdt graag op een trekker. Noem het maar een hobby, duidelijk wat anders dan een sportactiviteit, hoewel ze op nog jongere leeftijd wel korfbal speelde. En dan nu de politiek in? "Ik heb debatteren altijd fascinerend gevonden en dan komt, het was vorig jaar, dat op je pad. Je volgt de ontwikkelingen en kijkt rond met gelijktijdig de vraag: waarom ga ik die uitdaging niet aan om de belangen te behartigen voor de gemeente waarin je woont? Van mijn vaders kant heb ik die drive zeker wel meegekregen. Omdat ik er enerzijds van houd feiten concreet te benoemen en anderzijds als boerendochter geboeid raakte door het BBB-bondje dat de Groep Jan Zwerus aanging, kwam ik bij deze partij terecht. En sinds woensdagavond is het zover. Ik heb er zin in."