Afbeelding

Voor u gelezen: Herbarium – bloemen persen en bewaren

Daisy geeft tips hoe te starten - een oud dik boek, (keuken-)papier en wat bloemen blijkt voldoende. Begin met makkelijk te drogen bloemen. Neem bijvoorbeeld paardenbloemen, rozenblaadjes of margrietjes.

Ook verlepte of uitgebloeide bloemen kunnen een prachtig resultaat geven na het droogproces. En denk bij droogmateriaal ook eens aan grassen, kruiden, bladeren of het loof van een bos wortelen. Naast een dik boek kan een bloemenpers handig gereedschap zijn. Daisy legt uit hoe je zelf eenvoudig een bloemenpers maakt van twee triplexplaatjes en wat schroeven.

Hoe kom je aan veel verschillende soorten persbloemen? Vraag eens aan vrienden of familie of je hun bijna verlepte bloemen mag hebben. Informeer bij een bloemenzaak of je kapotte bloemen voor een zacht prijsje mag kopen. Of raap afloop van de markt de geknakte achtergebleven bloemen en verzamel lentebloesem.

Wilde bloemen doen het natuurlijk ook goed. (tip van Daisy: check welke bloemen beschermd zijn en je dus niet mag plukken).

Experimenteer!

Daisy legt uit hoe je bloemen en planten tijdens het proces van drogen hun vorm en kleur kunt laten behouden.

Na het drogen – een geduldwerkje - is het tijd om de bloemen te verwerken. De foto’s en heldere aanwijzingen laten zien hoe je op een eenvoudige manier iets moois maakt van droogbloemen. Denk aan inlijsten of het maken van een collage op geschept papier. Goed gedroogde bloemen kun je overigens jaren bewaren.

In een apart hoofdstuk gaat de auteur in op het maken van een herbarium en hoe je hiervan met een paar simpele tips iets heel persoonlijks maakt.

De belangrijkste les die Daisy leerde tijdens het proces van drogen en verwerken van bloemen is: experimenteer!

Met interviews met droogbloemenkunstenaars Édenique, Pauline van der Baan en Saskia de Valk van ‘Vlinder en Vogel’. De prachtige lay-out en fotografie ondersteunen de heldere uitleg over het duurzaam en creatief bezig zijn met gedroogde bloemen en ander groen. Leuk om cadeau te geven!