Burgemeester Groontenboer met elf van de twaalf afscheid nemende raadsleden. Liesbeth Keijzer (CDA) was wegens ziekte afwezig (Foto: Wim van Vossen).
Burgemeester Groontenboer met elf van de twaalf afscheid nemende raadsleden. Liesbeth Keijzer (CDA) was wegens ziekte afwezig (Foto: Wim van Vossen).

Terugblik op vier bewogen jaren

Bij het begin van de afscheidsraad bracht voorzitter Addy Rijerkerk, mede namens de teamleden Bert Tuk en Jaap-Willem Eijkenduijn, verslag uit van het ingestelde onderzoek naar de rechtmatigheid van de verkiezingen en of de geloofsbrieven van de nieuwe leden in orde waren bevonden. De stukken voldeden aan de te stellen eisen. De raad kon hierover dus een besluit nemen. Er was echter wel een opmerking dat leden in hun document hun nevenfuncties niet hadden ingevuld. Dat dient nu op korte termijn alsnog te gebeuren.

Ontwikkelingen

Burgemeester Grootenboer wees in haar toespraak op de recente ontwikkelingen na de verkiezingen op het eiland. Het was niet allemaal zonder slag of stoot verlopen. Er werd een hertelling van stemmen gevraagd en uitgevoerd, maar dit leidde niet tot wijziging in de zetelverdeling. De burgemeester vond het jammer dat het opkomstpercentage bij de verkiezingen was gedaald naar 64 procent. Weliswaar landelijk gezien bevredigend, maar er waren op het eiland toch 2000 meer burgers uitgenodigd. Niet iedereen heeft gebruik gemaakt van het stemrecht. En de uitslag van de verkiezingen wees eens temeer aan dat elke stem telt en van invloed is.

Pareltjes

In een korte terugblik over de jaren 2018-2022 schetste de eerste burger de veranderingen in de wereld, de lange periode van de covid-pandemie, het verdriet dat dit voor velen met zich meebracht, de beperkende maatregelen die directe contacten ernstig bemoeilijkten, zoals de avondklok, het instellen van een steunfonds en recent dit jaar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, met de grote toestroom van vluchtelingen die tijdelijke huisvesting nodig hebben. Besturen kon doorgaan en er zijn veel belangrijke besluiten genomen. Ontwikkelingen konden voortgang vinden, zoals het initiatief Staat van Goeree-Overflakkee en pareltjes zoals de Beroepscampus, realiseren van nieuwe woonwijken, woonzorglocaties, restauratie van het Fort in Ooltgensplaat, parkeerfaciliteiten in Ouddorp, proeftuin Pallandtpolder en onder meer projecten zoals glasvezel en warmtetransitie.

Dankwoorden

Inzet van raadsleden om de belangen van de gemeente, het gehele eiland, te kunnen behartigen, vergt veel tijd en dat heeft impact op het thuisfront. Partners die in de late avonduren wachten op hun vrouw of man om - voor het slapengaan - toch aan de keukentafel nog even het verloop van een vergadering door te nemen. Zo gaf Pieter Breederveld in eigen bewoordingen aan dat zijn vrouw dus bij de SGP wel degelijk betrokken is. Het was een onderdeel van de dankwoorden die fractieleiders uitspraken richting hun vertrekkende leden, anderzijds woorden van de scheidende leden zelf. Petra ’t Hoen (PvdA) en Mariëlle van den Berg (CU) - verrasten nu als duo - Rien van Boom (SGP) met een beeldje en hartelijke woorden over diens passie en inhoudelijke inbreng en betrokkenheid bij het project Sociaal Domein, gericht op het elkaar vasthouden en samen verbinden. Ellen Nijssen (VVD) van de fractie die lange tijd uit 3 vrouwen bestond, wees in haar dankwoorden ook op het spectaculaire huwelijksaanzoek dat Nynke Zwaga kreeg tijdens een raadsbijeenkomst. Op 16 april staat nu 'de grote dag' te wachten.