De twee windmolens ingetekend op de Haringvlietdam, gezien vanaf Voorne-Putten (Beeld: gemeente Hellevoetsluis).
De twee windmolens ingetekend op de Haringvlietdam, gezien vanaf Voorne-Putten (Beeld: gemeente Hellevoetsluis).

Besluitvorming over windturbines Haringvlietdam tijdelijk opgeschort

Algemeen

HELLEVOETSLUIS - Het college van B en W van de gemeente Hellevoetsluis heeft vorige week besloten om de verdere besluitvorming over de windturbines langs de Haringvlietdam uit te stellen.

Het collegebesluit heeft alles te maken met een motie van de Kamerleden Leijten en Erkens over windturbines van 23 februari, die door de Tweede Kamer op 8 maart is aangenomen. “Deze motie vraagt aan de regering om dit voorjaar afspraken te maken met gemeenten, provincies en RES-regio’s (Regionale Energie Strategie) over de te hanteren uitgangspunten voor de plaatsing van nieuwe windturbines. Dit gaat onder andere over strenge minimumafstandsnormen, in afwachting van de nieuwe landelijke windturbinenormen. Ook vraagt de motie om te bekijken of de manier waarop Denemarken hiermee omgaat, ook in Nederland tijdelijk kan worden toegepast”, aldus het college van Hellevoetsluis in een toelichting. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de regering omgaat met deze motie. Het Hellevoetse college van B. en W. laat weten hier eerst meer duidelijkheid over te willen. Daarom heeft men besloten de verdere besluitvorming over de windturbines uit te stellen, totdat er meer bekend is over de consequenties van de motie voor het windtraject in Hellevoetsluis.

Ook vorig jaar zijn de procedures tijdelijk uitgesteld, destijds vanwege de uitspraak van de Raad van State op 30 juni 2021 over windturbines. Nu is er dus opnieuw een tijdelijke opschorting. “Wat we toen zeiden, vinden we nu nog steeds: We hebben als gemeente niet alleen afspraken die we willen nakomen over de hoeveelheid windenergie die we moeten opwekken in onze gemeente. We hebben ook de zorg voor de gezondheid en het welzijn van onze inwoners. Voor ons weegt dat belang zwaar, en daarom willen we ook nu weer dat er eerst meer duidelijkheid komt, voordat we ingrijpende besluiten nemen over lokale normen in de volgende fase van het bestemmingsplan (het ontwerp-bestemmingsplan). 

Mochten de windturbines er komen, dan zijn ze vanaf Goeree-Overflakkee ook heel goed te zien. Net als het ‘Zeeuwse’ Windpark Krammer komen de windmolens langs de Haringvlietdam namelijk op de grens met Goeree-Overflakkee. Het scheelt in dit geval wel dat het er ‘slechts’ twee zijn.