Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: De nacht die mijn leven voorgoed veranderde

Na de deportatie van alle joodse mannen en jongens van Grybów belandt Kasriël met zijn vader en broertje in Auschwitz. Kasriël overleeft. Maar de prijs die hij hiervoor betaalde is hoog.
Nooit heeft hij met iemand gesproken over zijn geheim en het afschuwelijke schuldgevoel dat hij met zich mee torst.
Na de oorlog ontvlucht Kasriël zijn verleden en begint een nieuw leven in Amerika. Jaren later keert hij terug naar Europa en spreekt hij met zijn kleindochter over het grote geheim dat hij met zich meedraagt en het verlammende schuldgevoel dat op hem rust.

Worsteling en vaderogen

Deze novelle is gebaseerd op het waargebeurde verhaal dat een Amerikaans-Joodse soldaat optekende uit de mond van een kind dat werd bevrijd uit een concentratiekamp.
Een aangrijpend verhaal over een levenslang trauma. Over schuldgevoel en de angst om zich uit te spreken. En over traditie en geloofstwijfel. Als in het concentratiekamp de bodem onder het bestaan van Kasriël wegvalt lijkt zijn eerdere twijfel aan het bestaan van zijn Schepper het definitief te winnen.

Symboliek is te vinden in de liefdevolle vaderhand waaraan Kasriël vaak terugdenkt in zijn eenzame studentenjaren en tijdens zijn latere werkzame leven. “Zelfs een rebbe kon me op een gegeven moment niet meer begeesteren. Maar mijn kinderhand in die vaderhand, vaders warme stem die zei: ‘Luister, Kasriël, begrijp je het?’, die dierbare donkerbruine vaderogen die in mijn kinderkijkers staarden, die gaven die vrijdagavonden een eeuwige waarde.”
De novelle schetst met rake maar ook gevoelvolle woorden de worsteling van een eenzame, getraumatiseerde jongen en de gevolgen van het zwijgen over de last van het verleden.
De waarde van de Bijbelse symbolen geloof, hoop en liefde worden uiteindelijk krachtig duidelijk in het gebutste leven van Kasriël. Tegelijk is het open einde van deze novelle sterk gekozen.

Ter gelegenheid van de Week van het Christelijke boek schreef rabbijn en auteur Lody van de Kamp dit geschenkboek. Wie voor minimaal 15 euro aan boeken koopt in de christelijke boekhandel krijgt het cadeau in de periode van 6 t/m 16 april a.s.