Een eigen testlocatie was veel waard, maar kostte ook veel geld (Archieffoto: Erwin Guijt).
Een eigen testlocatie was veel waard, maar kostte ook veel geld (Archieffoto: Erwin Guijt).

Coronapandemie op G-O bekeken vanuit financieel oogpunt

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De coronapandemie hakte er hard in: veel verdriet en leed door sterfgevallen en eenzaamheid, maar door alle beperkende maatregelen ook grote zorgen over baan en zaak. Kan ik mijn personeel nog wel betalen, of de hypotheek? Vragen die plotseling heel reëel waren. Ondanks steun van het Rijk kregen vooral de gemeenten veel op hun bord. Het onlangs gepubliceerde financiële corona-overzicht van de gemeente Goeree-Overflakkee geeft een inkijk hoeveel dat eigenlijk was.

Door Gert Klok

Dat de TOZO (de tijdelijke uitkering voor zelfstandig ondernemers), een testlocatie en een lokaal steunfonds gerelateerd zijn aan corona, is niet zo verwonderlijk. Forse bedragen voor de posten ‘Weekmarkt’, ‘Verkeersmaatregelen’, ‘WMO nieuwe taken uit AWBZ’ en ‘kosten inzameling oud papier’ doen echter toch op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. Wat hebben die met corona te maken? Controller Peter van den Doel van de gemeente was graag bereid om het kostenoverzicht nader toe te lichten.

Om te beginnen: er waren vele miljoenen gemoeid met het bestrijden van de coronapandemie, ook op gemeentelijk niveau. De gemeente gaf in 2020 in totaal 6,1 miljoen euro uit aan corona-gerelateerde kostenposten, al stonden daar ook de broodnodi..