Johan de Vos (VKGO), Peter Grinwis (SGP) en Daniël Huising (CDA) geven hun reactie op de uitslag.
Johan de Vos (VKGO), Peter Grinwis (SGP) en Daniël Huising (CDA) geven hun reactie op de uitslag.

VKGO winnaar verkiezingen, historisch stemverlies van de SGP

Om 23.52 uur was het cruciale moment daar. Alle stemmen waren geteld. Met een onverwacht verlies voor de traditioneel altijd sterke SGP, die nu met een tweede plaats genoegen moet nemen. Een spectaculaire ontwikkeling, die niet op zich staat, getuige de zeer forse zetelwinst van de Groep Jan Zwerus, het grote succes bij het CDA en de rentree van D66. Daar tegenover stond de teleurstelling bij het eindresultaat voor VVD, PvdA en ChristenUnie en helemaal bij de Partij van de Jongeren, die weliswaar 506 stemmen behaalde, maar niet in aanmerking komt voor een zetel in de nieuwe gemeenteraad van Goeree-Overflakkee.

Het was rond 21.00 uur bij het sluiten van de stembureaus woensdagavond aftellen in De Staver in Sommelsdijk, waar de gemeente de Uitslagenbijeenkomst organiseerde. Een sfeervolle happening met emotionele spanning. Wat zou het resultaat zijn van de campagnes? Zou ook op het eiland blijken dat het landelijk al zo duidelijk aangetoonde vertrouwen van burgers in de politiek steeds meer onder druk komt te staan? Burgemeester Grootenboer schetste in haar openingswoorden, voor een matig gevulde zaal belangstellenden, de waarde en het voorrecht van het kunnen stemmen in vrijheid. Zij noemde het een hoogtepunt van de democratie. "Wij staan met zijn allen hier voor de toekomst van Goeree-Overflakkee, ons eiland waar je energie van krijgt. Het is in onze complexe samenleving een uitdaging het vertrouwen in de overheid te herwinnen en verder op te bouwen."

Kopgroep snel in beeld

Al na een halfuurtje konden de uitslagen worden gepresenteerd van de op maandag en dinsdag in vier locaties uitgebrachte stemmen. SGP kreeg 1030 stemmen, VKGO 1047, CDA 894 en Groep Jan Zwerus 827. Dat bleek in de loop van de avond bij alle tussenstanden duidelijk de kopgroep te zijn en te blijven. Op afstand volgden VVD 412, PvdA 386. ChristenUnie 378, D66 met 156 en PvdJ met 110 stemmen. De aftrap leverde al veel commotie en discussie op. Ongeduldig werd, met af en toe een interview van Maikel Coomans met lijsttrekkers, pianospel en een hapje en een drankje, gewacht op de eerste reeks uitslagen van de verkiezingsdag 16 maart.

Voorlopige uitslag

Daarin veranderde aanvankelijk weinig in de kopgroep. D66 handhaafde zich met voldoende stemmen voor één zetel en de Partij van de Jongeren zag het gewenste resultaat steeds verder in rook opgaan. Na het tellen in 19 stembureaus leidde nog even de SGP voor VKGO, maar aan het eind van de rit, bij het opmaken van de voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2022, bleek de ingezette tendens definitief de richting te hebben bepaald. VKGO kreeg in de voorlopige zetelverdeling, zonder restzetels, een score van 6,4 zetels; de SGP 6,2; het CDA 5,6; de VVD 2,7; ChristenUnie 2,5; PvdA 2,3; D66 precies 1,0; PvdJ 0,6 en Groep Jan Zwerus 3,8. Dat werden uiteindelijk dus 7 zetels voor VKGO, 7 voor SGP, 6 voor CDA, 4 voor Groep Jan Zwerus, 2 voor VVD, ChristenUnie en PvdA en 1 voor D66.

Cijfers

Het opkomstpercentage stemmers op ons eiland bedroeg 64 procent. Dat is lager dan 4 jaar geleden, maar hoog ten opzichte van veel steden en dorpen in het land. In totaal kwamen 26.231 stemgerechtigden opdagen. Er waren 30 blanco stembiljetten ingeleverd en 32 formulieren waren niet geldig ingevuld.