Afbeelding
Foto:

Neem en lees: De stad van mijn vaderen

Hij is daarin een voorbeeld voor ons. Het is alsof Nehemia ons zeggen wil: We hebben geduchte vijanden, we zijn aan alle kanten ingesloten en het werk groeit ons boven het hoofd. Maar we hebben een Krijgsman in ons leven, Die door niets en niemand te vellen is, een grote en vreselijke Heere. De overste Leidsman van Zijn volk en de Voleinder des geloofs. 

Dominee Moerkerken schrijft in het 'Woord vooraf' het volgende:
Met nadruk wijst hij erop dat de lezer hier geen preken aantreft, maar het zijn op schrift gestelde meditaties, die door hem zijn uitgesproken in zijn eerste gemeente, Nieuw-Beijerland. Hij had de gewoonte elke week op dinsdag- of donderdagochtend naar de consistorie te gaan en daar een meditatie uit te spreken. In zijn eentje, zonder dat hij een mens voor hem zag. Daar zat hij dan zo’n half uurtje te mediteren over het Woord van God. Heel wat Schriftgedeelten zijn in de loop der jaren op deze manier behandeld. Een trouwe groep ‘hoorders’ zette zich elke week in de huiskamer bij de kerktelefoon. Het was voor dominee Moerkerken aangenaam om zo met de Schrift bezig te zijn.
Een van de Bijbelgedeelten die aan de orde kwamen, was het boek Nehemia. In dit boekje zijn deze meditaties op schrift gesteld. In dit 'Woord vooraf' bedankt de schrijver verschillende personen die een bijdrage hebben geleverd: Anthon Bel, Anja Lagendijk en Adri Moree. Elk hebben hun steentje bijgedragen tot de totstandkoming van deze publicatie.

Het is de wens van de auteur, dat de Heere er Zijn zegen over gebiedt. Die wens kunnen wij van harte benadrukken. In zevenentwintig hoofdstukken gaat de schrijver het hele boek Nehemia langs. Zomaar een paar titels van de hoofdstukken: Verscheurd en verbrand, een zaak van het hart, Nehemia’ s verzoek aan de koning, een duivelse list, de vrucht op het lezen van Gods wet, het Loofhuttenfeest, Gij hebt U een Naam gemaakt, een oprechte schuldbelijdenis, een plechtige belofte, een waarachtige bekering, de inwijding van Jeruzalems muur en het herstel der tienden. 

Een kort citaat uit het hoofdstuk over het herstel van de tienden:
'En ook ging het volk bijdragen in het levensonderhoud van de zangers en de portiers. Daar had de wet van Mozes niets over gezegd. Daarom staat hier zo bij: ‘Naar het gebod van David en zijn zoon Salomo. Want in de dagen van David en van Asaf, vanouds, waren er hoofden der zangers en des lofgezangs en der dankzeggingen tot God,’ dus in de dagen van David waren de zangkoren in de tempel ingesteld en ook tempelwachters, de portiers.'

In hoofdstuk 12 vers 47 lezen we: ‘Daarom gaf gans Israël, in de dagen van Zerubbabel en in de dagen van Nehémia, de delen der zangers en der portiers, elk dagelijks op zijn dag; en zij heiligden – dat wil zeggen: zijn zonderden porties af – voor de Levieten, en de Levieten heiligden voor de kinderen van Aäron.’ Zo zien we hier de liefde voor Gods huis, uitkomend in het levensonderhoud van de priesters, de Levieten, de zangers en de portiers.

Deze meditaties laten ons zien dat we uit het boek van Nehemia duidelijke lessen kunnen trekken, ook voor onze tijd. Van harte aanbevolen!