Meditatie: Uitnodiging

Loofhuttenfeest

Het is de laatste dag van het Loofhuttenfeest. Het is tot vandaag de dag voor de Joden een belangrijk feest. Het is een feest dat zeven dagen duurt. Op balkons en in tuinen worden hutten gebouwd van takken en loofhout. In deze hutten wordt gegeten en gedronken. Als het weer het toelaat, wordt er ook geslapen. Het feest wordt al eeuwen gevierd. Ook in de tijd van de Heere Jezus.

Gedenken

Gedurende dit feest dacht men en denkt men nog aan de veertig jaar durende woestijnreis. Tijdens deze reis woonden de Israëlieten toen ook in hutten. Men dacht ook aan Mozes, die water gaf uit de rots en aan de vruchtbaarheid die de regen veroorzaakte. Het feest was verbonden met de bede om regen. Zonder regen zou het land geen vruchten dragen. Het gebed om regen was niet alleen een gebed om vruchtbaarheid op de landerijen, maar ook een gebed om geestelijk heil. Water betekent verkwikking. Wat kan een moe mens opknappen van een heerlijk verfrissend bad. Water brengt ook reiniging, een mens wordt er schoon van. Water is er ook om te drinken. Je dorst wordt er door gelest. Bij het Loofhuttenfeest zag men ook uit naar de grote dag dat Gods Geest, Gods genade, over de wereld zou stromen en mensen, zondaren, zou reinigen.

Optocht

De Joodse geschriften vertellen ons dat er op de laatste dag van dit feest een optocht plaatsvond. De priesters en hogepriester liepen voorop om een kruik water uit de Siloa-vijver te vullen. De stoet trok dan naar het tempelplein, waar het water werd uitgegoten bij het brandofferaltaar. Het was een zichtbare herinnering aan het water dat eens uit de rotssteen kwam. Het was tevens een gebed om de uitstorting om de Heilige Geest.

Uitnodiging

Deze laatste dag van het Loofhuttenfeest is een bijzondere dag. Het water wordt niet alleen uitgegoten aan de voet van het altaar. De Heere Jezus verklaart dat het gebed, dat jaren uitgesproken werd, in vervulling gaat. Terwijl de hogepriester het water uitgiet, roept Jezus: "Iedereen die dorst heeft, kome tot Mij en drinke. De beloften van het Oude Testament, de beloften van redding en heil, komen in Mij tot vervulling." Redding biedt Hij. Hij is de ware Steenrots, Die onze geestelijke dorst kan lessen.

Dorst

Een mens wordt van huis uit niet gedreven door een verlangen naar God om Zijn redding en kracht te ervaren. Een mens wordt gedreven om succes te boeken, carrière te maken, kortom: om naam op deze wereld te maken. Dorst, verlangen naar bezit en avontuur, naar een zinvol leven. We proberen die dorst op eigen manier te lessen door succes te boeken en als het succes bereikt is, wat heeft een mens dan, als de carrièreplanning is gelukt, want dan...? Zeker in ons verpleeghuis ervaren we dit. Bewoners ervaren dit letterlijk en figuurlijk aan den lijve. Wat stelt hier een kast vol bekers en medailles voor? Wat geeft een titel en een riant pensioen? Ook predikanten zijn bewoners van ons verpleeghuis geweest. Zo komt het soms ook op me af: ook dominees kunnen gaan dementeren. Ook u... wat hebben we dan bereikt? Er is meer dan succes en avontuur. De Heere God wil een mens dit leren door daar elke keer in Zijn Woord op te wijzen. Hij laat mensen wel eens vastlopen in hun succes of carrièreplanning, om ze tot inkeer, bekering te brengen. Hier is het enige adres waar uw en jouw dorst wordt gelest. Met dorst wordt hier verlangen aangeduid. De Heilige Geest ontsteekt dit verlangen. Hij zegt dat je voor het lessen van de dorst van de Heere Jezus moet zijn.

Uitnodiging

Water geeft de Heiland. Het wijst op Zijn bloed dat reinigt. Hier gaat het de Heilige Geest om, om Jezus. Hij stelt Hem, Gods Zoon, in het centrum. Hij bevrijdt ons van de macht van de zonde; van materialisme, van ongetemde carrièredrang, van steeds meer willen bereiken en meer willen hebben. We worden bij Hem gebracht.
Bij Hem alleen is vergeving van al onze zonden. We ontvangen een nieuw leven. Hier wordt de dorst gelest. Wie drinkt van het water dat deze wereld in vele soorten en maten aanbiedt, zal opnieuw dorst krijgen. Als je zonder God leeft, blijft je leven leeg. De Heere Jezus raakt je hart aan en gaat je leven van binnenuit vernieuwen. Je dorst naar een zinvol bestaan wordt in Hem gelest. Hij nodigt op dat grote feest zondaren uit. Hij laat opnieuw Zijn stem horen. Hij nodigt u en jou uit: "Zo iemand dorst heeft, die komen tot Mij en drinke...!” Drinken moet je elke dag. Wie niet meer drinkt, sterft. Elk uur, elk ogenblik hebben we Hem nodig en het water wijst op Zijn bloed, dat reinigt van alle zonden.
Wat een ruime uitnodiging!

Deze overdenking stond eerder in Eilanden-Nieuws van 5 maart 2004.