De stemmen worden geteld (Foto: gemeente Goeree-Overflakkee).
De stemmen worden geteld (Foto: gemeente Goeree-Overflakkee).

“Goedemiddag, ik kom voor de zesde keer stemmen”

Algemeen

DIRKSLAND - Net na zeven uur staat de eerste stemmer al op de stoep. Te vroeg, want het stembureau gaat open om half acht. Dan maar een tweede poging op een later tijdstip... Om negen uur ’s avonds gaat de stembus dicht. De laatste stemmers zijn dan al lang en breed vertrokken. Tussen die twee tijdstippen brengt een gestage stroom van stemgerechtigden een bezoek aan stembureau De Schakel in Dirksland. Eindscore: bijna twaalfhonderd ingevulde stembiljetten.

Door Kees van Rixoort

Wat maak je zoal niet mee als lid van het stembureau? Te midden van een aaneenschakeling van administratieve handelingen – controleren stempassen en volmachten, uitgeven stembiljetten, turven van in de stembus gedeponeerde stembiljetten – is er gelukkig ook tijd voor een praatje. Zij het kort, want je wil natuurlijk geen rij met wachtenden op je geweten hebben.

De sociale component van het feest van de democratie zorgt ervoor dat de tijd voor het gevoel wat sneller gaat. Dat is fijn, want het is een lange zit. En je moet constant scherp zijn en secuur blijven turven… Wat ook helpt is de uitstekende verzorging: er is niet alleen een bijna constante stroom van stemmers, maar ook van koffie, limonade en zelfs wat te eten.

Souvenir

“Ik kom mijn burgerplicht vervullen”, zegt een jonge stemmer, terwijl hij zich meldt met stempas en identiteitsbewijs. Even later verdwijnt hij in het stemhokje, om daarna zijn dichtgevouwen stembiljet door de gleuf van de stembus – een grijze kliko met slot – te laten zakken. Het rode potloodje neemt hij mee. “Als souvenir.”

De meeste anderen laten het schrijfgerei achter in het stemlokaal. In een kartonnen doos bij de stembus. De rustige cadans wordt even onderbroken als de doos omvalt en enkele tientallen potloodjes zich over de vloer verspreiden.

Verder gebeurt er niet veel. Ja, de burgemeester komt even op bezoek. En een oudere dame meldt zich met een halve stempas. Tja, heel vervelend, maar dan krijg je geen stembiljet. Korte tijd later meldt de dame zich echter opnieuw. Nu met beide helften van de stempas.

Handzaam

Nog iets wat een lid van het stembureau niet vaak zal meemaken: iemand die aankondigt dat hij vandaag voor de zesde keer gaat stemmen. Huh? Zes keer, dat is echt niet conform de regels. Dan blijkt hoe het zit: “Ik heb al vijf piano’s gestemd…”

Als het stembureau om negen uur ’s avonds sluit, is het feest van de democratie voor de leden van het stembureau nog niet afgelopen. De telling van al die stembiljetten, uitgesplitst naar partijen en kandidaten, kost nog de nodige tijd. Want ook dat moet secuur gebeuren. Wat het proces deze keer wat versoepelt is dat de stembiljetten, met negen lijsten, relatief klein zijn. Veel handzamer dan de ‘tafellakens’ bij de Tweede Kamerverkiezingen…