Weercolumn: Hogedrukgebieden blijven aan zet

De weerkundige winter is officieel afgelopen en stelde natuurlijk niets voor. Alleen rond Kerst wist koude lucht uit Scandinavië ons enkele dagen te bereiken. Veel kou was en bleef er wel aanwezig boven het noorden van Europa en daar was zelfs sprake van een koude winter. Bij ons in Nederland lag de gemiddelde temperatuur over december, januari en februari zo’n 2 graden boven de gangbare norm. Uiteraard was het ook een te natte winter hoewel het aantal uren zon ongeveer op de norm lag. Vooral januari kende weinig zonuren.

De weerkundige lente die op dinsdag 1 maart startte, begon met wat meer wolken en ook wat lichte regen. Het grandioze zonovergoten weer van de dagen daarvoor was even niet van de partij. Toch kwam de maartzon volop terug op Flakkee de afgelopen dagen. Juist in het weekend is het wat minder zonovergoten op de Eilanden.
In het algemeen kunnen we zeggen dat de komende acht dagen veelal gekenmerkt zullen worden door de aanwezigheid van hogedrukgebieden die zich uit gaan strekken via Schotland tot het zuiden en midden van Scandinavië. Actieve bemoeienissen vanaf de oceaan komen er daardoor weinig aan te pas. Zo af en toe kan een belegen neerslagfront ons misschien nog net schampen. Veel meer dan wolkenpartijen en wat lichte regen/sneeuw wordt het dan niet. Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden, regelmatig zon en niet al te veel wind. Tijdens nachtelijke opklaringen kan het soms flink afkoelen tot bij of onder het vriespunt. Overdag wordt het bij de gratie van de maartzon maximaal 10-11 graden.

Op middellange termijn lijkt het hogedrukgebied post te blijven vatten boven het noordoosten van Europa. Met een meest noordoostelijke stroming kan dan eerst nog vrij koude lucht worden meegenomen. Begin tweede decade, vanaf 12 maart daalt de luchtdruk boven het zuidwesten van Europa. Er lijkt dan een zuidzuidwestelijke stroming op gang te komen die zachte lucht via Frankrijk naar onze omgeving meeneemt. In deze periode van het jaar heb je dan zo 14-15 graden of meer te pakken. Blijft de hoofddepressie op voldoende afstand is richting 20 graden zelfs haalbare kaart.