Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Nederland Vogelland – ontdek de mooiste vogelgebieden

In ‘Nederland vogelland’ is veel te zien, te lezen en te beleven rondom de vogelrijkdom van ons land. De samenstellers van deze special werkten nauw samen met de Vogelbescherming. Het resultaat is een kijk- en leesboek vol afwisseling, met reis- en vogelkijktips en routes om ons land te doorkruisen.

Omdat ieder landschap zijn eigen vogels herbergt, geeft het magazine een inkijkje in de volgende landschappen: duinen van de Delta, Texel, Terschelling, Fochteloerveen, Veluwerandmeren, IJsselmeer, de Oude Doorn, Amstelland, Arkemheen-Eemland, Biddinghuizen, Amsterdam en het Haringvliet. Wie wil genieten van weidevogels, vogelvriendelijke akkers of de bijzondere vogelpopulatie in de polders kan de QR-codes in het tijdschrift scannen om een bijpassende fietsroute met informatie over de omgeving te downloaden.

Halsbandparkiet en zomertortel

Het artikel over de tropische halsbandparkiet die in steeds meer steden in de Randstad opduikt leert dat het eerste exemplaar in 1968 in Den Haag werd gesignaleerd.
Een dagje uit in een stad gaat goed samen met het spotten van vogels blijkt uit het artikel over Amsterdam. Je komt er onder meer de gierzwaluw, blauwe reiger, slechtvalk en meerkoet tegen.
Het nemen van vogelvriendelijke maatregelen heeft ook zin in de stad, blijkt uit het artikel over Amsterdam. Ook het ouder worden van bomen en parken en het ophangen van nestkasten hielpen bij het feit dat de laatste jaren meer vogels dan voorheen de stad intrekken.
Vogels verdienen onze bescherming! Helaas wordt 1 op de 5 vogelsoorten in Europa bedreigd met uitsterven. Oorzaken voor de afname van vogels zijn onder meer vervuiling van binnenwateren, infrastructuur, niet duurzame bosbouw, grootschalige verandering van landgebruik, intensieve landbouw en overexploitatie van mariene hulpbronnen.

Voorbeelden van vogels die op de Rode Lijst van bedreigde vogels in Nederland staan zijn de watersnip, grutto en zomertortel (bron: BirdLife International en Vogelbescherming.nl).
De aanschaf van weidevogelvriendelijke zuivel (zuivelwijzer.nl) komt langs als tip om (bedreigde) weidevogels te beschermen.

Beleef de lente

Wie overweegt een vogelgids aan te schaffen wordt in het gelijknamige artikel op weg geholpen om de juiste keuze te maken. Om nog even een keer dicht bij huis te blijven: wie de website van de Vogelbescherming bezoekt krijgt via het invoeren van de postcode een overzicht van de vogels die in de buurt leven. Leuk om te doen! Inclusief tips om voor hen te zorgen. Of kijk op beleefdelente.nl en geniet van de webcams in de nestkastjes van de bosuil, oehoe, slechtvalk en koolmees.

De prachtige foto’s, beeldende beschrijvingen, tips en routes dichtbij huis en verder weg in ons land, dagen uit om op ontdekkingstocht te gaan.
Een vrolijk cadeau voor vogelliefhebbers en iedereen die op een laagdrempelige manier is geïnteresseerd in de bewondering en bescherming van onze bijzondere vogelpopulatie.