Ethiek: Oekraïne

Na de Tweede Wereldoorlog hebben we in ons deel van de wereld een lange periode van vrede gekend. Tot op de dag van vandaag is er eigenlijk geen grootschalig conflict in ons deel van de wereld geweest. Dat betekent niet dat er geen oorlogen waren, maar het heeft onze manier van leven niet diepgaand beïnvloed. Mogelijk is die tijd langzaamaan weer aan het verdwijnen en zullen ook onze landen meer te maken krijgen met oorlogen en de gevolgen ervan.

Na de coronacrisis, die inmiddels ook nog steeds doorloopt, is dit weer een hernieuwde herinnering dat we in een gebroken wereld leven. Er zijn vanuit de Bijbel wel enkele dingen over oorlog en ellende te zeggen. Het zijn ook zaken die we misschien, mede door onze enorme welvaart, wel eens vergeten. Maar laat ik enkele dingen noemen. In de eerste plaats herinnert een coronacrisis en een oorlogssituatie ons eraan dat we leven in de gevallen wereld. Sedert Genesis 3 zit het kwaad in mensen en het kan er elk moment op een schrikkelijke manier uitkomen. Wie de Bijbel leest komt de gedachte van gebrokenheid, oorlog, slachtoffers, dood en ellende bijna op elke bladzijde tegen. Ook wordt ons keer op keer duidelijk gemaakt hoe dat kwaad, wat zonde wordt genoemd, toch doordringt in onze wereld. Het zit in ons hart en is daarom zo onuitroeibaar.

Laten we in de tweede plaats ook bedenken dat de gevolgen van het kwaad of de zonde heel erg zijn. Ergens las ik dat er door Russische soldaten mensen werden doodgeschoten. Ook zag ik op internet filmpjes waarbij Russische tanks over een personenauto reden. Het moet ingrijpend zijn omdat mee te maken. Mensen komen er op een verschrikkelijke manier door om het leven. Maar dat is wel oorlog! Oorlog is het verliezen van mensenlevens. Oorlog betekent dood, tranen, vechten, moord en tal van andere gruwelijke zaken. Het is ook verwoesting en ontreddering. Daarom moeten we ook nooit denken dat oorlog iets moois of verhevens is. Het is echt heel erg. We zien er ook in waartoe mensen in staat zijn. Duitse soldaten werden in de oorlog ‘frontzwijnen’ genoemd. Alle remmen gaan los en het legt de afschuwelijkheid van het menselijke hart open. Wat wordt er ook geleden in een oorlog. Kinderen, onschuldige burgers, jonge mensen, soldaten, etc. etc. komen er verwoest uit. Soms worden mensen gedood, dan weer houden mensen er een trauma aan over. Soldaten die gediend hebben in Irak of Afghanistan houden er soms een levenslang mentaal probleem aan over. Het minste wat we kunnen doen is voor al deze mensen bidden. De kerk heeft een wapen. Dat wapen is geen mitrailleur, maar het gebed tot God.

Laten we tenslotte vooral bedenken dat God een Verlosser in deze wereld heeft gezonden. Die Verlosser heet Jezus Christus, de Zoon van God, onze Heere. Alleen Hij heeft door Zijn macht alle vijanden verslagen. Deze wereld is in Gods hand en God voert in deze wereld Zijn raad uit. Dwars door oorlogen en ellende gaat God Zijn heilige weg in deze wereld. Zijn Raad zal bestaan. Dat betekent niet dat we God kunnen narekenen. Het betekent ook niet dat we een gerust en makkelijk leven kunnen leiden. Het betekent wel dat God Zijn Woord gestand zal doen. Zijn rijk wordt in deze wereld gebouwd en eenmaal komt er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waarop gerechtigheid woont. De coronacrisis, de huidige oorlog, de diepe angsten mogen ons daar wel naar uit doen zien. Laten we niet moedeloos worden. De Heere beware ons ook voor opstand en wrevel. Koning Jezus komt weder op de wolken van de hemel. Dan zal het einde zijn. En dan zal de vreugde van de kerk nooit meer ophouden. Want laat dat helder zijn: de kerk deelt in de vreugde van haar Koning. Gods weg is voor ons soms onbegrijpelijk, maar de vreugde des heils zullen allen die Hem vrezen ontvangen. Ik besluit deze keer maar met een Bijbeltekst: “Kust den Zoon, opdat Hij niet toorne, en gij [op] den weg vergaat, wanneer Zijn toorn maar een weinig zou ontbranden. Welgelukzalig zijn allen, die op Hem betrouwen.” (Ps. 2:12)