Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Veilig bij jou

Het huwelijk mag zo’n veilige plek zijn, waar je begrepen en gezien wordt. Daarvoor is wel werk aan de winkel. Met behulp van dit Bijbels gefundeerde boekje ga je nadenken over jullie eigen patronen die voor verwijdering zorgen. Maar je gaat ook werken aan je emotionele band, door te focussen op elkaars hechtingsbehoeftes. Kijk elkaar eens wat vaker diep in de ogen en echt in het hart. Je wordt gelukkig van een emotioneel veilige relatie! 

Dit praktische boekje, met opdrachten om samen te bespreken, is gebaseerd op de Emotionally Focused Therapy (EFT). Dit is de serie: Zorg voor elkaar. 

Wie is Sofieke van Olst? 

Zij is preventiewerker en psychosociaal hulpverlener bij Stichting De Vluchtheuvel. Eerder volgde zij de opleiding tot EFT-basistherapeut. Ze is getrouwd en woonde met haar man en kinderen van 2006-2016 in Latijns-Amerika, waar zij echtparen in de sloppenwijd begeleidde. 

Na het 'Woord vooraf' wordt ingegaan op de volgende aspecten:

Wat is een gezond huwelijk?
Ik zoek contact zoals ik dat geleerd heb
Hoe reageren we op elkaar?
Wat voel ik bij jou?
Hoe stoppen we die nare cirkel?
Werken aan veiligheid
Aanraking en seksualiteit
Olie op het vuur
Als kinderen komen en gaan
Hechting en geloofsbeleving

Dit boekje sluit af met de gebruikte literatuur en de gegevens van Stichting De Vluchtheuvel.

Zoon Thomas zorgt middels de illustratie voor de vrolijke noot. Humor en samen lachen werkt verbindend. Het is belangrijk om je relatie af en toe van een afstandje te bekijken en enigszins te relativeren. De wereld is zo veel groter dan ons huwelijk. 

Allereerst wordt in een kader uitgelegd wat EFT inhoudt. Dit boek is een werkboekje voor je huwelijk. Je kunt je eigen relatie spiegelen aan de theorie en de opdrachten gebruiken om die concreet te maken. De EFT blijkt heel goed aan te sluiten bij wat de Bijbel ons leert over de mens en zijn relaties. Maar hier ver bovenuit stijgt het eeuwige huwelijk tussen Christus en Zijn bruid. Een herstelde relatie met God biedt veiligheid voor tijd en eeuwigheid. Bijzonder is het dat dit volmaakte huwelijk in Efeze 5 als voorbeeld gesteld wordt voor het aardse huwelijk. We hoeven niet alles van onze man of vrouw te verwachten, maar we worden wel geroepen om Jezus’ zelfopofferende liefde te weerspiegelen. De man in het zorgen en liefhebben van zijn vrouw. De vrouw in het eren en respecteren van haar man. 

De schrijfster hoopt van harte dat de lezers met behulp van dit boekje ook ontdekken waar zij ten diepste naar op zoek zijn bij elkaar en dat dit mag leiden tot een hechte(re) huwelijksband. 

Van harte aanbevolen.