Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Zijn laatste gemeente

Vanuit de gevangenis schrijft hij talloze brieven naar zijn vrouw en kinderen. Persoonlijke brieven, die bewaard zijn gebleven en in dit boek zijn opgenomen. Dan volgt transport naar Kamp Amersfoort. Het wordt zijn laatste gemeente waar hij – net als overal – de boodschap brengt van zijn Zender.

Voor deze uitgave is het oorspronkelijke werk van de auteur, dochter A.M.C. van Lijnden-van den Bosch, gebruikt en overgezet in hedendaags Nederlands. De brieven zijn zoveel mogelijk intact gelaten. 

De oorspronkelijke titel: ds. D.A. van den Bosch; 1e druk gepubliceerd in 1945 in eigen beheer.

Uit de 'Verantwoording' neem ik het volgende over:

Het is met een zekere schroom dat ik de titelpagina van dit boek bekijk. Want daar, op de plaats van de auteursnaam, staat alleen de mijne. En eigenlijk moesten er twee vermeld zijn: die van mijn vader en de mijne. Immers: we hebben dit boek samen geschreven. Een belangrijk deel ervan wordt gevormd door zijn eigen brieven. Daarin vertelt hij ons van zijn strijd, van zijn vallen en opstaan en van zijn uiteindelijke overwinning. Nee, niet opzettelijk. Maar tussen de regels door lezen we van zijn geestelijke groei, die hem rijp maakte voor het werk dat God voor hem klaar had liggen…

Zij, die verwachten in dit boek veel getuigenissen te vinden over de onmenselijke wreedheid van de bezetters en de wantoestanden in Kamp Amersfoort, zullen teleurgesteld raken. In de eerste plaats is mijn vader steeds wonderbaarlijk voor mishandelingen gespaard gebleven. In de tweede plaats zijn – op de honger en de hygiënische omstandigheden na – de toestanden in de kampen pas in de latere jaren zo verschrikkelijk geworden, al waren zij ook van het begin af aan erg genoeg. Dit boek wil een groet zijn van één die ons voorging. Een groet en een boodschap. Wat die boodschap is? Lees slechts en de boodschap zal helder uit zijn brieven tot u klinken. God zegene u bij het lezen, zoals God hem zegende toen hij ze schreef.

De auteur, Elburg, de zomer van de bevrijding, 1945

Na de verantwoording treffen we de volgende hoofdstukken aan: Door God geroepen, De Haagse Spurgeon, Van 666 tot 399, De volkomen afzondering en eenzaamheid, De B.B.C., De laatste gemeente en De kruisbanier overgedragen.