Afbeelding

Hoe bescherm je kwetsbaren, nu de endemische fase van corona in zicht lijkt?

"We zien onze cliƫnten als gewone mensen, als ieder ander", benadrukt bestuurslid Keimpe Bak van Sjaloom Zorg. "Dat betekent dus dat voor de meesten van hen de coronabeperkingen zijn opgeheven, zoals in de rest van de samenleving." CuraMare had donderdagmiddag een beraad waarin zou worden besloten hoe men vanaf vandaag met de nieuwe context van minder maatregelen omgaat. Bij het ter perse gaan van deze krant was daarover nog niets bekend, maar waren er wel sterke aanwijzingen dat Curamare enkele voorzorgsmaatregelen voorlopig op de meeste plaatsen nog zal handhaven.

Door Lars Jacobusse

Sjaloom Zorg gaat uit van een ja tenzij principe; in principe worden de maatregelen afgeschaft, tenzij kwetsbare mensen daardoor in onverantwoord gevaar komen. "We hebben nu bijvoorbeeld een locatie waar een coronabesmetting is. Daar geldt zolang wel een mondmaskerplicht en wat aanverwante maatregelen", geeft Bak aan. "Ook in De Stove bijvoorbeeld, hebben we te maken met een bovengemiddeld kwetsbare groep. Daar blijven de mondmaskers dus nog even gehandhaafd. Maar heel veel van onze cliƫnten wonen in een woning en hebben een eigen voordeur; die gaan we niet standaard allemaal verplichtingen meer opleggen."

Advies Rijksoverheid

Interessant is dat de nationale overheid voor kwetsbaren en ouderen nog steeds vrij specifieke en vergaande adviezen ter bescherming geeft. Deze richtlijnen bestonden al, maar zijn (nu heel weinig maatregelen meer verplicht zijn en het meer aankomt op eigen verantwoordelijkheid nemen voor kwetsbaren) misschien wel belangrijker geworden. Zo vindt de overheid nog steeds dat kwetsbaren een booster moeten halen. Ook wordt nog geadviseerd om contacten met kinderen beperkt te houden en adviseert de overheid om bij bezoek vooraf afspraken te maken over hoe je met gezondheidsrisico's omgaat. Drukke plekken en bijeenkomsten kunnen kwetsbare groepen beter nog mijden en ook tijdens reizen en (voornamelijk openbaar) vervoer moet men voorzichtig zijn, volgens de Rijksoverheid. Met andere woorden; de adviezen zijn nog steeds vergaand; het verplichte karakter is echter vanaf vandaag sterk verminderd. Het is meer aan mensen zelf om een afweging te maken. Nu er geen acute noodsituatie meer is, zullen velen deze stap toejuichen.