Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Leven!

Maar hier staat géén engel om de Boom des levens te bewaken. Vreemdelingen zijn welkom om dit land te betreden. Jezus Christus is de Deur, de Toegang tot dit land. Wees niet bang om Hem te zien. Zie Hem als God en Mens, in Hem is de zaligheid. Kom daarom tot Hem, er is nog plaats. 

Wie is hier aan het woord? De Schotse predikant Thomas Boston. In dit boek vind je vijf preken van puriteinen die voor jou zijn hertaald. Het zijn preken die jou wat te zeggen hebben. De tekst is opgebouwd in vraag- en antwoordvorm. Op deze manier is het alsof je gesprek bent met de predikanten zelf. Je zult merken dat ze je met alle ernst en liefde toeroepen: ‘Bekeer je tot God, want Hij is het Leven!’

Jeroen Kriekaard is godsdienstdocent aan het Driestar College in Gouda, catecheet en auteur van meerdere boeken, waaronder 'Alarm!' Hij is getrouwd en vader van drie kinderen. 

Ds. S.W. Janse heeft een 'Ten geleide' geschreven en de auteur een verantwoording.

Een paar gedeelten uit het 'Ten geleide':

Ds. Janse is er van overtuigd dat Jeroen Kriekaard erin geslaagd is om deze preken goed leesbaar te hertalen, zonder aan de inhoud tekort te doen. Deze preken kenmerken door diepgang, schrijft hij. De zonde van de mens – van jou dus – komt duidelijk naar voren. De puriteinen wijzen vooral de grootste zonde onomwonden aan: de zonde van het ongeloof. Daarnaast wijzen ze verslagen harten op de Zaligmaker van zondaren. Christus wordt in Zijn rijkdom uitgestald. Het aanbod van genade komt in deze preken duidelijk tot jou en ieder ander mens. Dat is kenmerkend voor de puriteinen. Ds. Janse heeft als jongere de preek van Boston – die je in dit boekje vindt – met veel indrukken gelezen. Hem viel de scherpte en de ruimte in het bijzonder op. Niet alleen gezondigd tegen de wet – dat ook – maar ook tegen de liefde. Wat hem trof was de ruime nodiging tot de zaligheid. Dat nu eenieder welkom is, wie hij of zij is en wat hij ook gedaan heeft. Dan zijn de ongeschiktsten voor Hem geschikt. De Banier Christus heeft een hoge plaats in deze preken, tot roem van Gods genade. Hij besluit met de volgende woorden: Tolle lege. Neem en lees. Mediteer over deze preken. Overdenk ze. Opdat Christus een gestalte in je jonge hart mag krijgen. We bevelen dit ‘oude goud’ van harte aan. 

Jeroen Kriekaard geeft in de 'Verantwoording' het volgende aan jong en oud mee: Het belangrijkste wat de puriteinen wilden is dit: Dat arme zondaren een rijke Jezus vinden. En omdat ze uit ervaring wisten hoe heerlijk dit was, spoorden ze de mensen aan Hem te zoeken. In mijn vorige boek 'Alarm!' heb ik in het voorwoord een wens geschreven die ik met je wilde delen. Die wens is nog altijd dezelfde: Zorg dat je veel leest in de boeken van de puriteinen. Het kan tot eeuwige zegen zijn. Tot eeuwig leven!

De volgende preken zijn hertaald en in dit boekje opgenomen:

Er is nog plaats - Thomas Boston
De Samaritaanse vrouw - Ralph Erskine
De wijze maagden gaan de Bruidegom tegemoet - Ebenezer Erskine
Een heilig leven - Thomas Manton
Strijd om in te gaan - Robert Murray McCheyne