Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Zeggen en doen

‘Niet de woorden, maar de werken van de mensen vertellen ons wie zij werkelijk zijn.’

Niet iedereen die Jezus met de mond belijdt, maar alleen degene die Gods wil doet, zal ingaan in het Koninkrijk der hemelen. In een wereld die geobsedeerd is door plezier, roept Venning op om het geluk alleen daar te zoeken waar het te vinden is: in het begrijpen en doen van Gods wil. Een oproep die ook vandaag nog krachtig klinkt. 

Wie is Ralph Venning? Hij leefde van 1621-1674 en was een Engelse predikant die voornamelijk in Londen preekte. Hij was in zijn tijd geliefd vanwege de eenheid van zijn preken en levensstijl. Voor alle geschriften van Venning geldt dat ze de lezer opwekken tot vroomheid in het dagelijkse leven, om zo steeds meer Christus na te volgen. 

In dit kleine handzame boekje (72 blz.) treft u naast een levensschets van Ralph Venning ook een voorwoord en een preek met als tekst: ‘Niet een iegelijk die tot Mij zegt: Heere, Heere! zal ingaan in het Koninkrijk der hemelen, maar die daar doet de wil Mijns Vaders, Die in de hemelen is (Matth. 7:21).

Aan het eind van deze indringende preek zegt Christus: ‘Ik ken u niet.’ En in het boek Mattheüs hebben ze nog iets meer te zeggen over zichzelf. ‘Hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam duivelen uitgeworpen, en in Uw Naam vele kracht gedaan? U moet toch zeker opgemerkt hebben hoe wij klaarstonden voor U en Uw zaak! Helaas, het antwoord zal luiden: ‘Ik heb u nooit gekend, gaat weg van Mij, Ik ken u niet.’

Op een eerlijke en Bijbelse manier geeft deze puriteinse prediker aan hoe het de naamchristen vergaat. Maar hij spoort aan om Hem niet alleen met de mond te belijden, maar ook de wil van God te doen in het dagelijkse leven. Te wandelen in Zijn wegen. Die zal Hij niet wegzenden, maar tot hen zal Hij zeggen: ‘Komt in gij gezegende van Mijn Vader en beërft het Koninkrijk, dat Ik van voor de grondlegging voor u bereid hebt. Niet alleen hoorders, maar ook daders des Woords, zoals Jakobus zegt in zijn Bijbelboek.