Afbeelding
Foto:

Bert Tuk - ChristenUnie: “Als oppositie is het nog steeds lastig om het verschil te maken”

Bert Tuk uit Ouddorp is bij de komende verkiezingen lijsttrekker voor de ChristenUnie. In de voormalige gemeente Goedereede was hij wethouder van 2010 tot aan de samenvoeging van de eilandelijke gemeenten in 2013. Sindsdien is hij raadslid, fractievoorzitter en nu dus lijsttrekker. Hij heeft dus wel wat ervaring in het raadswerk. Uit het gesprek met Bert Tuk blijkt dat, hoewel hij nog niet bestuurlijk actief was in de periode voor het dualisme, hij niet denkt dat het dualisme veel heeft gebracht. “Kaders stellen doen we wel als raad”, zo geeft hij aan, “maar de wethouders en de ambtenaren hebben een voorsprong op ons als raadsleden omdat zij er fulltime mee bezig zijn. Voor raadsleden is het daarom niet zo gemakkelijk om echt 'eigen' kaders te stellen, maar dat hoeft niet direct een probleem te zijn”. Uiteindelijk moeten de kaders ook haalbaar en werkbaar zijn.

Door Adri van der Laan

Ervaring

Volgens Bert blijkt dat het verschil tussen oppositie en coalitie wel wat minder zou kunnen, want hij weet uit ervaring dat, toen de CU nog een wethouder leverde, de raadsfractie soms eerder en over meer informatie beschikte. “Maar nu als oppositie hebben we relatief weinig in te brengen”. En dat vindt hij jammer. Volgens hem kan de communicatie tussen het college en de raad, maar ook binnen de raad en zeker ook naar de burgers echt nog beter. Hij noemt in dit verband de verwikkelingen rondom Comgoed in Oude-Tonge en Ouddorp-Bad. Dit waren niet de voorbeelden van een goede communicatie. Ook de raad bleek niet altijd tijdig op de hoogte van bepaalde ontwikkelingen.

Wat het verschil tussen oppositie en coalitie betreft, vindt Bert Tuk dat – hij voelt zich meer bestuurder dan politicus – opereren in de oppositie minder voldoening heeft. “Aan de ene kant ben je als oppositie wel vrijer, want je kunt gemakkelijker 'zonder coalitiediscipline' wat roepen. Maar je kunt niet echt iets voor elkaar krijgen als de coalitie het niet wil.”

Volksvertegenwoordigers

Raadsleden dienen volksvertegenwoordigers te zijn. Lukt dat bij de ChristenUnie?, zo vragen we Bert Tuk. Hij geeft aan dat dit niet altijd eenvoudig is. “Veel dingen zijn landelijk geregeld en de burgers begrijpen dit lang niet altijd”. Evenals andere raadsleden geeft hij aan dat de ‘speelruimte’ van de raad niet zo groot is. Hij vindt het dan ook heel belangrijk dat over deze ‘beperkte ruimte’ goed gecommuniceerd wordt met de burger. Hij benadrukt dat het verleidelijk is om aan alle wensen van de burgers toe te komen. “Dit kan natuurlijk lang niet altijd. Er moeten wel eens beslissingen worden genomen die niet iedereen goed uitkomen. Maar de gemeente moet wel bestuurd worden, waarbij het algemeen belang voorop staat”.

Ervaart Bert Tuk ook de druk van de sociale media, waar veelal grove ongefundeerde kritiek op de gemeente, wethouders en raadsleden wordt gespuid? “Je moet wel een gladde rug hebben als je in de politiek actief bent. Ik kan er wel tegen, maar ik weet dat er ook wel mensen zijn die hier niet goed mee overweg kunnen”. Hij begrijpt dit wel, want het is niet mis wat er voor kritiek ook over de eilandelijke politici wordt gestort, maar je kunt het niet altijd iedereen naar de zin maken, helaas. Belangrijk is dat je uit kunt leggen wat je afwegingen zijn bij bepaalde besluiten. En dat gaat het beste in de dialoog, niet via de sociale media.

Verder blijkt uit het gesprek dat hij het van groot belang vindt voor de gemeentepolitiek, dat jongeren betrokken blijven of weer opnieuw betrokken worden bij het reilen en zeilen van de gemeente. Hij vindt dat er dan ook aan de gemeentepolitiek op middelbare scholen meer aandacht dient te worden besteed. Interesse en meedenken door de jongeren met de gemeentepolitiek, kan er volgens hem toe leiden dat ook voor die groep politiek weer interessant wordt. Uit de ervaring in zijn partij waar in de steunfractie ook een aantal jongeren actief is, weet hij dat een aantal jongeren zeker wel geïnteresseerd kan raken in de politiek door mee te denken en mee te doen. “Uiteindelijk gaat de gemeentepolitiek ook over hun toekomst!”