Weercolumn: Zaterdag droog, zondag weer regen

De komende pakweg tien dagen is er nog geen belangrijke weersverandering aan zet. IJskoude lucht blijft via Canada de oceaan opstromen voorlopig. 

Daar ontstaan vervolgens diepe depressies die in de straalstroom worden meegenomen naar West-Europa. Ook het Azorenhoog draagt bij aan de wisselvallige sferen in onze contreien. In combinatie met die net genoemde depressies die richting IJsland en Schotland koersen, zorgt dat hoog er telkens voor dat deze strakke westelijke stroming op volle sterkte aanwezig blijft. Die zogenaamde jetstream blijft in optima forma presteren boven het Atlantische gebied de komende tien dagen. Op 11 of 12 kilometer hoogte kunnen windsnelheden optreden tot bijna 280 km./uur. Een lijnvlucht van Boston of New York naar Amsterdam is dan vrij rap gemaakt.

Zo nu en dan is er wel eens een beter dagdeel of is het maximaal twee of zelfs drie dagen vrijwel droog in onze contreien. Het komende weekend lijkt dat ook het geval in. Later op woensdag (mot)regende het nog enige tijd als gevolg van zwakke storingen die ons min of meer schampten. Nu op vrijdag volgt een mobiele wig van hoge druk, zoals ze dat in Belgiƫ altijd zo mooi zeggen. Dat is een hogedrukgebied dat zich ontpopt in de buurt van Nederland, maar ook vrij snel weer wegtrekt naar het oosten. Toch profiteren we wel van dat trekhoog vanaf dit moment. De zon komt er meer bij, ook in het weekend als we in iets drogere en frissere lucht zitten. Wel komen er nog twee vrij koude nachten met een nachtvorstkansje. De nacht naar zaterdag kan tot bijna -1 graad geven aan de binnenrand van Flakkee. Met wat geluk blijft het een het groot deel van het weekend droog in onze contreien. Frontale neerslag (flink wat millimeters regen) kan de Eilanden op zondag weer gaan bereiken.

Dat moment is weer het begin van een sterk wisselvallige fase die tot de laatste februariweek kan aanhouden. Er valt in dat tijdvak vrij veel regen, het waait er soms stevig bij en de temperaturen bewegen zich op het niveau van half maart. Winterweer blijft erg ver weg en de kans op iets dat op echt winterweer lijkt, is bijzonder klein. Waarschijnlijk schuiven we nagenoeg vorstloos de maartmaand in. Juist dan (en dat kan ook nog in april) kunnen de (nacht)vorsten hard toeslaan.