De storm Corrie beukt tegen de Ouddorpse duinen (Foto: Henk Steehouwer).
De storm Corrie beukt tegen de Ouddorpse duinen (Foto: Henk Steehouwer).

Project met inkervingen duinen Ouddorp: mooie kans of risicovolle onderneming?

Algemeen

OUDDORP - Tijdens de verenigde vergadering van het Waterschap Hollandse Delta (WSHD), afgelopen woensdag 9 februari, kwam het project in de duinen van Ouddorp ter sprake. Daar gaat worden geëxperimenteerd met het maken van inkervingen in de Springertduinen. Henk Steehouwer, zelf woonachtig in Ouddorp, heeft zitting in de verenigde vergadering en uitte zijn zorgen over de veiligheid van het project.

Door Erwin Guijt

In de toelichting van het voorstel staat: “De stijgende zeespiegel vraagt om meegroeiende waterkeringen. Verzwaring van waterkeringen kan op traditionele wijze plaatsvinden met een versterking. Een duinenkust kan echter ook groeien door dynamiek terug te brengen en de landschapbouwende krachten van wind en getij te gebruiken. Dit willen we in de Springertduinen gaan doen.” Dat zit zo. Nu blokkeert de eerste rij duinen aan zee het windgedreven zandtransport: dat door de wind vanzelf de duinen verhoogd worden.

Duinviooltjes

Daarom worden er op drie plaatsen in die eerste duinreep inkervingen gemaakt, waarbij het helmgras wordt verwijderd. Zo kan het zand vanaf het strand wél op de duinen neerkomen, waardoor die op een natuurl..