Afbeelding

Gemeente zet ‘afvalboa’ in tegen gedumpt afval

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Naast de afvalcoach om mensen te helpen bij het scheiden van hun vuilnis, wordt op Goeree-Overflakkee nu ook een ‘afvalboa’ ingezet. Deze buitengewoon opsporingsambtenaar richt zich vooral op het handhaven bij bijplaatsingen naast containers en gedumpt afval. De focus ligt ook op de verschillende ‘hotspots’ waar inwoners al ruim voor de ophaaldag hun PMD-zakken ophangen.

De palen met vuilniszakken zijn inwoners, maar ook de RAD en de gemeente al langer een doorn in het oog. De afvalcoach heeft op verschillende locaties al gesprekken gevoerd, mensen gewaarschuwd en in het uiterste geval kroonringen verwijderd. Maar op een gegeven moment is er geen andere optie dan handhaving, aldus de gemeente.

“We weten inmiddels echt wel hoe het moet”, zo reageert wethouder Daan Markwat. “Veel te vroeg je PMD-zak aan de ring hangen, levert een verrommeling van het straatbeeld op. Als er één zak hangt, volgen er zeker meer. Bovendien is de kans groot dat de zak in de tussentijd kapot gaat, waardoor het afval in de omgeving terecht komt.”

Overigens is het ophalen van PMD-zakken volgens de gemeente ‘een extra service’. De PMD-zakken konden en kunnen nog steeds ook weggebracht worden in de verschillende PMD-verzamelcontainers. “Als mensen geen opslagruimte hebben, kunnen ze hun PMD-afval gewoon daar wegbrengen. Er is geen excuus om je zakken te vroeg aan te bieden. Doe het niet, houd het netjes met elkaar. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze openbare ruimte.”

Overtreders 

De ‘afvalboa’ richt zich niet op de inwoners die per ongeluk wat fout doen, maar echt op de doelbewuste en frequente overtreders. Zij riskeren een boete van meer dan € 100,-. Als er verkeerd afval wordt aangeboden – bijvoorbeeld piepschuim bij het PMD-afval – dan wordt de zak niet meegenomen door de vuilniswagen. Deze zak wordt voorzien van een rood label. Het is dan aan de ‘eigenaar’ van de zak om deze weer mee naar huis te nemen en het afval op de juiste manier aan te bieden. De handhaver richt zich op de locaties waar meldingen over zijn en zal zich inzetten om te achterhalen van wie het afval afkomstig is. Deze persoon kan dan een boete verwachten.