Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (Foto: Valerie Kuypers).
Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (Foto: Valerie Kuypers). Foto: VALERIE KUYPERS

Gedeputeerde Zevenbergen: "Je kunt niet zomaar een schop in de grond steken"

Hij somt de diverse belangrijke wegen op, waarbij de provincie met name betrokken is bij de verbeteringen rondom de N215. "We kijken daar hoe we zowel de doorstroming als de verkeersveiligheid kunnen verbeteren. Een aantal projecten is al uitgevoerd, maar er staan ook nog een aantal grote plannen op stapel." Naast de wegen in het eigen beheer geeft de provincie ook subsidies aan gemeenten om extra maatregelen te nemen die de verkeersveiligheid moeten bevorderen.

De gedeputeerde noemt de N215, een traject waarvan inmiddels al tientallen jaren bekend is dat deze verbetering nodig heeft. Waarom duren al die projecten zo lang? De gedeputeerde steekt z’n handen in de lucht. "Het is niet omdat we niet willen. Maar je kunt niet zomaar de schop ergens in de grond zetten en aan de slag gaan. Het ligt vaak aan een aantal dingen. Allereerst is niet alle grond van ons, en dus moet je onderhandelen met partijen en particulieren. Sommigen zien het nut van het plan gelijk in, anderen willen echter niet (meteen) meewerken. Daarnaast heb je te maken met de volgordelijkheid: je kunt niet een weg openbreken als er een andere weg in de buurt al openligt. Ook heb je te maken met vergunningverlening, interne beschikbaarheid… allemaal zaken die er bij elkaar voor zorgen dat het lang duurt."

Sceptisch

In het geval van de N215 gaat het dus om heel wat jaren. Kan Zevenbergen zich voorstellen dat er inmiddels wat sceptisch naar de huidige plannen gekeken wordt? Hij knikt begrijpend. "Dat kan ik me helemaal voorstellen. Maar de realiteit is weerbarstig: je hebt met veel zaken te maken, die je allemaal vooraf af moet wegen. Ook moet – in het geval van de N215 – de weg tijdens de verbouwing openblijven, wat extra complicerend is. En de stikstofdiscussie heeft ook invloed op de bouwplannen. Maar dat mensen niets zien, wil niet zeggen dat er niets gebeurt. De processen duren lang, maar we zijn er mee bezig."

Ook bij de provincie Zuid-Holland is opgevallen dat er relatief veel ongelukken gebeuren op het eiland. Van ieder ongeval krijgt de gedeputeerde een bericht. Bij dodelijke ongevallen krijgt hij direct een sms. Bij andere ongevallen komen deze via maandelijkse reportages op zijn bureau. "We zien dat het drukker is op de weg, en het verkeer is erg divers samengesteld." Het is lastig om echt een oorzaak aan te wijzen voor het hoge aantal verkeersslachtoffers. "Onderzoek laat zien dat het niet aan de wegindeling ligt. Vaak gaat het om externe factoren, zoals afleiding door telefoongebruik." Toch werkt de provincie wel aan het verbeteren van de weginrichting. "Denk aan het terugdringen van het aantal op- en afritten. Als provincie kunnen we echter geen landelijke campagne opzetten om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid of iets dergelijks."

Maximale uithalen

Er schiet Zevenbergen nog een advies voor autorijders binnen. "We hebben recent op de N59 een aantal bandenspanningsmeters geïnstalleerd. Wat opviel, was dat van een groot aantal voertuigen de banden niet op de juiste spanning zijn. Die tip zou ik graag willen meegeven. Een goede bandenspanning is zowel goed voor je grip op de weg als voor je brandstofverbruik." Over die N59 gesproken, die weg is ook al een tijdlang onderwerp van discussie (zie kader). De gedeputeerde kijkt enigszins gepijnigd. "Bij het stuk waarop je het eiland opkomt, het lange rechte stuk langs de dijk, is de breedte een uitdaging met betrekking tot mogelijke maatregelen. Desondanks zetten we ons in om hier het maximale eruit te halen op het gebied van verkeersveiligheid."

In het verleden werd het verbeteren van de verkeersveiligheid gecombineerd met het renoveren van een weg. Als een weg toch al gerenoveerd moest worden, werd de verkeersveiligheid gelijk meegenomen. Inmiddels gaat het ook andersom. "We zijn meer risico- en datagericht gaan werken. Daarbij gebruiken we een aantal landelijke richtlijnen als uitgangspunt, maar ook het regionale programma verkeersveiligheid. Daarin onderscheiden we diverse aandachtsgebieden, waarop we specifiek kunnen sturen. We zien dat aandacht voor verkeersveiligheid nodig is, en het wegennet op bepaalde punten aangepakt moet worden. Ik zou daarbij wel wat van de mensen op het eiland willen vragen. Namelijk: let op je snelheid, en laat je telefoon onderweg in de zak zitten. Wij maken de weg veilig, als jullie dan veilig rijden…"

Rijbaanscheiding N59 pas in 2023 van start

In het kader van het project N59, samen met onder andere Rijkswaterstaat en de Provincie Zuid-Holland, onderzoekt gemeente Goeree-Overflakkee of de realisatie van een fysieke rijbaanscheiding op het tracé tussen het Hellegatsplein en de stoplichten bij Schaapsweg mogelijk is. "Dit bevindt zich momenteel nog in de onderzoeksfase, waarbij we zowel de technische als financiële haalbaarheid nog aan het onderzoeken zijn. De resultaten daarvan moeten nog in een bestuurlijk overleg worden ingebracht, tot dat moment is er nog niets nieuws over te melden." Volgens een in 2019 gepubliceerd persbericht zou de rijbaanscheiding in 2022 gerealiseerd moeten zijn. Zoals het er nu uitziet, starten de werkzaamheden pas in het voorjaar van 2023.