Afbeelding

Politieagente Sacha Houtman: "Je zou altijd meer willen, maar je moet ook reëel zijn"

"We willen het aantal ongelukken en verkeersslachtoffers weer naar beneden krijgen. Dat doen we met verschillende controles. De verkeershandhavingsploeg voor deze regio is gestationeerd in Rotterdam, en wordt van daaruit ingezet in de omliggende gebieden. Voor de komende tijd hebben we de ploeg extra tot onze beschikking. Dat gaat om een dozijn mensen die op verschillende plekken op het eiland controles uitvoeren. Daarnaast hebben we de eerste twee maanden van dit jaar de beschikking over een burgerauto – die onherkenbaar is als politieauto. Agenten rijden daarin rond op het eiland en letten specifiek op verkeersveiligheid." Wat levert dat op? "Veel. Er worden relatief veel rijbewijzen ingevorderd, maar we letten overal op: snelheid, alcohol, drugs achter het stuur... Ook geluidsoverlast, iets waar we regelmatig klachten van krijgen, nemen we mee."

Het is inmiddels het derde jaar dat er een burgerauto van een andere regio geleend wordt. "We zien dat het echt voordelen heeft: je ziet er veel meer mee dan wanneer je in een herkenbare politieauto rijdt. Dus nu hebben we een eigen auto aangeschaft." Naar verwachting wordt de eigen burgerauto in mei dit jaar in gebruik genomen. Die zal iedere dag worden ingezet, op verschillende manieren. "Je kunt ermee surveilleren, maar ook statisch inzetten. Op verschillende plekken controles uitvoeren, ook als er niet per se zicht is op afwijkingen."

Extreem hard

Door de inzet van de huidige burgerauto is het aantal bekeuringen en inbeslagnames hard gestegen. Houtman pakt het logboek erbij en somt wat ‘wapenfeiten’ van een dag op: "Een bromfietser zonder helm, een vorkheftruck met uitstekende onderdelen, iemand die geen gordel droeg, iemand die in de bebouwde kom 56 kilometer te hard reed…" Die laatste is zijn rijbewijs daardoor kwijtgeraakt. "We zien dat er soms extreem hard wordt gereden, wat leidt tot veel invorderingen van rijbewijzen."

Houtman: "Kijk, we doen het niet om mensen te pesten. Het gaat erom de verkeersveiligheid te vergroten. Dat kun je doen door preventie, het proberen te voorkomen, maar ook repressie – het handhaven." Tot dusver ging het gesprek vooral over de handhaving, maar de politie doet ook aan preventie. "Zo stellen we als politie adviezen op met betrekking tot de weginrichting. Je hebt op het eiland met veel verschillende wegbeheerders te maken, waardoor het wel eens lastig kan zijn om eenduidig beleid af te spreken."

Verdelen

Als er een zwaar (dodelijk) ongeval heeft plaatsgevonden, wordt er door de politie nader onderzoek gedaan. Vaak is de oorzaak ervan een samenspel van factoren. Op Goeree-Overflakkee zijn er veel tweebaanswegen zonder duidelijk afscheiding. "Als je dan afgeleid wordt omdat je bijvoorbeeld zit te bellen of te appen, zit je zo op de andere weghelft." Daarnaast speelt een te hoge snelheid veelal een rol bij (dodelijke) ongelukken. Bij zware eenzijdige ongevallen is er vaak alcohol of drugs in het spel. Maar het kan ook tijdelijke verblinding bij de zon zijn. "Kortom, het is lastig om één hoofdoorzaak aan te wijzen."

Normaal gesproken komt de verkeerspolitie vanuit Rotterdam zo’n twee keer per maand naar het eiland. Nu is dat wekelijks. En daarnaast rijdt de burgerauto rond. Is dat genoeg? "Je zou altijd meer willen, maar je moet ook reëel zijn. De politie kampt momenteel met tekorten en de verkeerspolitie is er voor de hele Rotterdamse eenheid. Andere regio’s hebben er net zoveel recht op als wij. Natuurlijk zou je willen dat er meer handhaving was. Maar als politie hebben we naast verkeersveiligheid meer belangrijke taken, je zult dan de beschikbare capaciteit moeten verdelen. In ieder geval vragen we mensen te melden als er plaatsen zijn waar vaak veel te hard gereden wordt. Onze wijkagenten nemen die mee, en dan kunnen we kijken of we daar extra controles kunnen verrichten."

(Foto: Erwin Guijt).
Sacha Houtman (Foto: Sam Fish).