Weercolumn: Eerst zachter, na het weekend guur

Winterweer is nog steeds niet in zicht voor Nederland. De temperaturen gaan zelfs weer omhoog tijdens het weekend. Zaterdag kan het bijna 12 graden worden op de Eilanden. Bovendien wordt het wisselvalliger vanaf zondag. Zondag overdag blijft het droog met zon. De hogedrukgebieden die ons weerbeeld bepaalden de afgelopen tijd, poetsen de plaat. Een iets opkomende westcirculatie brengt zachtere lucht met zich mee en ook periodiek regen. Vooral op donderdag viel er enige tijd regen, maar de hoeveelheden bleven nog beperkt.

Meer water komt er dus later tijdens het weekend. Dan kan er tot 10 millimeter vallen. Daarna kan er tijdelijk wat frissere, of zelfs koudere lucht gaan toevloeien uit het noorden. Achter een depressie bij Polen om kan met noordenwinden dan vooral op hoogte beduidend koudere lucht toestromen met temperaturen rond -35 graden op vijf kilometer hoogte. De buien die dan worden gevormd boven de Noordzee, kunnen makkelijker wat hagel geven. Zo’n koud intermezzo duurt waarschijnlijk ten hoogste een dag of twee op Flakkee.

Bijzonder zacht weer is het niet geweest tot nu toe deze maand. De nachten waren regelmatig vorstig en ook overdag werd het niet vaak 10 graden of meer. Toch heeft deze maand een temperatuuroverschot opgebouwd van ruim een graad in onze contreien. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat februari een onvervalste winterperiode gaat geven. Evenmin lijkt het erop dat de sprokkelmaand gaat grossieren in lenteperikelen. De kans op een vrij normale sprokkelmand is dus vrij groot. Vorig jaar hadden we verrassend genoeg een volle week winterweer met sneeuw en strenge vorst. Ook kon er volop worden geschaatst. De kans op uitgebreide schaatsperikelen is nu nagenoeg nul tot 10 februari. Wie weet lukt het nog even tussen 15 en 28 februari? In uitgesproken zachte winters levert de nawinter nog wel eens wat kou op. Goed voorbeeld wat dat betreft was 2018. De laatste dagen van de sprokkelmaand waren intens koud, met gevoelstemperaturen tot -22 graden.