Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Lijdzaam verwachten

De tweede brief van Petrus en de brief van Judas hebben een duidelijke horizon: ‘de dag des Heeren’. Dan zal het nieuwe Jeruzalem neerdalen op deze aarde. Daarop moet het leven van een christen zijn gericht. Déze dag moet hij lijdzaam (geduldig) verwachten. Waarom lijdzaam? De levensweg op aarde is allerminst gemakkelijk, De weg naar Sion is een smalle weg, omgeven door veel gevaren. De christen moet daarom macht geven op het ‘profetisch Woord dat zeer vast is’. Zijn roeping en verkiezing ‘vastmaken’, en opwassen in de genade en kennis van de Heere Jezus. Hij moet waakzaam zijn en allerhande dwalingen onderkennen. Hij moet zich niet laten leiden door het verduisterde verstand, maar vasthouden aan wat God heeft beloofd, namelijk ‘nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, in dewelke gerechtigheid woont’. 

De schrijver behandelt beide brieven op een toegankelijke manier. Telkens trekt hij lijnen naar andere gedeelten uit de Schrift en naar het persoonlijke leven. Gespreksvragen aan het eind van ieder hoofdstuk geven goede mogelijkheden tot bezinning en gesprek. Deze uitgave ‘Lijdzaam verwachten' is een vervolg op ‘Lijden en verblijden’. Aan het eind van dit boekje is een literatuurlijst opgenomen voor verdere studie. 

Ds. Zondag eindigt zijn bespreking met de volgende zinsnede: ‘Het is mijn wens dat al het voorgaande uw hart begerig heeft gemaakt om de Heere te kennen, om gereinigd te zijn door het bloed van Christus, om mét Hem te leven. Dan komt er ook een verlangen om eeuwig bij de Heere te mogen zijn. Heerlijk is dit uitzien van de Kerk, vertolkt in het slot van de Nederlandse Geloofsbelijdenis (art. 37). Lees het zorgvuldig!

Neem en lees: Met hart en hand

'Met hart en hand' geeft in 52 overdenkingen het Bijbels denken aan over zorg. Koning Salomo schrijft in Spreuken 15 vers 23: ‘Hoe goed is een woord op zijn tijd!’ Medewerkers in de zorg en mantelzorgers kunnen tijdens hun werk op die manier iemand bemoedigen. De Bijbel is hierbij een belangrijke bron van inspiratie. Hoe gingen godvrezende mensen om met ziekte, handicap, eenzaamheid, rouw en ander verdriet? En wat liggen er lessen in Bethanië over het omgaan met rouw (Johannes 11).

Tijdens de omwandeling van de Heere Jezus op aarde kwamen vele mannen en vrouwen met uiteenlopende zorgen tot Hem. Zij wierpen hun bekommernis op Hem. Hoe deden zij dat? En de omstanders, denk aan de vier mantelzorgers die een zieke vriend aan de voeten van de Zaligmaker brachten?

Ds. Zondag trekt in dit boek steeds vanuit Gods Woord lijnen naar het werk in de zorg, maar ook naar het persoonlijke leven. 

Deze 52 overdenkingen lenen er zich uitstekend voor om wekelijks te lezen, bijvoorbeeld bij een weekopening of weeksluiting. Deze uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Cedrah. Bestuurder T.A. Stoop schrijft een 'Woord Vooraf.' Hij sluit dit af met de volgende wens en bede: In de meditaties wordt ons een spiegel voorgehouden én een appèl gedaan op ons hart. Praktisch en pastoraal. Ik hoop van harte dat het lezen en bespreken leidt tot een nog sterkere worteling van onze persoonlijke levensboom. Opdat we als levende ranken vrucht mogen dragen uit de ware Wijnstok, zoals Jezus over Zichzelf spreekt in Johannes 15. De hoofdlijnen van dit boek zijn als volgt: Naar Emmaüs, het pastorale gesprek, de liefdestaal van handen, voeten en ogen, mantelzorgers rondom Jezus, Christelijke zorgverlening: spanningen, Onderwijs bij de Schone poort, de daad in de ogen: leren van Hizkia, rouwlessen in Bethanië, zorglessen in de apostolische brieven en gouden horizon. 

Een bijzonder boekje, niet alleen in de zorg, maar voor ieder die met ziekte en zorg te maken heeft. Helder en Bijbels, praktisch en begrijpelijk. Van harte aanbevolen!

Afbeelding