Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Gelooft ook in Mij

U vindt in deze woorden troost, onderwijs, maar ook waarschuwing en vermaning. Welke twee zaken kunt u in dit geschrift verwachten? Het geloof in God en het geloof in Christus. Opmerkelijk is dat Matthew Henry het geloof in God rekent tot de ‘natuurlijke godsdienst’ en voor ons behoud niet voldoende is. Daartoe is Christus en het oprechte geloof in Hem, als de Zoon van God, zo noodzakelijk. Het is de bewogenheid van de schrijver dat hij de gepastheid van Christus na aan het hart van de lezer legt. 

Matthew Henry (1662-1714) was een Engelse puriteinse predikant die verscheidene geschriften heeft nagelaten. Vooral bekend geworden door zijn Commentaar op het Oude en Nieuwe Testament. 

De vertaler zet in met een 'Ten geleide' en geeft een korte levensschets van Matthew Henry. Daarna volgen 4 hoofdstukken die de tekst uit Johannes 14:1 uitleggen en toepassen met de volgende titels: de voorwerpen van dit geloof, de daden van dit geloof, de samenhang tussen de voorwerpen en de daden van het geloof. Hoofdstuk 4 is een toepassing, die als volgt eindigt:

‘Laat het de taal van ons onveranderlijk oordeel zijn dat een geleerd en godvrezend, aanzienlijk persoon uit de vorige eeuw tot lijfspreuk koos en in zijn boeken schreef, met de bedoeling dat hij die steeds voor zich zou hebben, en waarvan hij opdracht gaf dat die vermeld zou worden op de krans bij zijn begrafenis: Christus is het alles van een christen. Laat het de taal zijn van onze gewijde gevoelens waarmee een van de martelaren in de vlammen triomfeerde: ‘Niemand dan Christus, niemand dan Christus.’

Het is een waardevol boekje voor uzelf of om als geschenk te geven. Neem, lees en ondervind dat het geloof in Christus voor u alles mag zijn of worden!