Afbeelding

Stichting Eleos organiseert informatiemiddag Herstelgroep

Tijdens deze middag wordt er uitleg gegeven door een ervaringsdeskundige over wat een herstelgroep inhoudt en zal ook één van de thema’s behandeld worden en wel: 'Leefstijl en balans.' Vanwege de maatregelen is het wel belangrijk dat belangstellenden zich voor deze middag aanmelden. “Bij Eleos geloven we dat grote woorden je niet verder helpen, kleine stapjes wel. Om je te helpen die stapjes te zetten, krijg je behandeling van psychologen, psychiaters en andere zorgprofessionals. Daarnaast maakt Eleos gebruik van ervaringswerkers. Zij hebben zelf psychische klachten gehad. Vanuit hun ervaring begrijpen ze wat je doormaakt en reiken ze jou handvatten voor je dagelijks leven. Zo werken we samen aan jouw herstel”, aldus de info van Stichting Eleos.

Hoe werkt dat dan? Tijdens en na afloop van je begeleiding of behandeling kun je deelnemen aan een herstelgroep. Daarin werk je met anderen aan herstel. Je leert bijvoorbeeld weer sociale contacten aan te gaan, maar je zet ook stappen naar een goede leefstijl en balans. Ook is er aandacht voor geloof en zingeving.

Wat verstaat Eleos onder herstel? “Wij geloven dat werken aan herstel verder gaat dan alleen het terugdringen of genezen van de ziekte. Binnen de mogelijkheden die je hebt, wordt daarom gewerkt aan persoonlijk herstel en gezocht naar nieuw perspectief. Het is een zoektocht naar wie je bent geworden door jouw ervaring met psychisch lijden en hoe je met die ervaring je leven (opnieuw) vorm kunt geven. De herstelgroep is er om samen die ontdekkingsreis af te leggen en uit te vinden wat werkt voor jou.”

Wat is een herstelgroep? Het delen van verhalen, ervaringen en tips vormt de basis van de herstelgroep. We geloven dat er kracht zit in het delen, waardoor je kunt herstellen. Een herstelgroep is geen therapie waarin je praat over je klachten, maar een groep mensen onder elkaar die ervaringen delen over hoe ze weten te herstellen van hun klachten. De herstelgroep wordt geleid door twee mensen die zelf psychische klachten hebben gehad en training hebben gevolgd om een herstelgroep te leiden. De herstelgroep is een vrijplaats, waar je alle vrijheid hebt om te delen zonder dat er een behandelaar of begeleider bij wordt betrokken. Er wordt geen verslag gemaakt. In de herstelgroep ben je gericht op de toekomst. Welke stappen kun je daarin zetten, welke hulp heb je daarbij nodig en wat kun jij delen om anderen te helpen?

Wat doe je in een herstelgroep? Je komt acht keer samen als groep, in bijeenkomsten van 1,5 à 2 uur. Je ziet elkaar elke twee weken. Je formuleert met behulp van de leiders van de groep een persoonlijk hersteldoel waar je aan gaat werken. In één van de sessies breng jij je persoonlijk hersteldoel in. Zo geef je groepsgenoten de mogelijkheid om met je mee te denken en vooruitgang te boeken in je herstel. Op jouw beurt draag jij met tips, trucs en ervaring bij aan de hersteldoelen van anderen. Je werkt samen met je groepsgenoten een werkboek door, waarin allerlei (praktische) thema’s aan bod komen die je helpen in je herstel. Er is altijd ruimte en aandacht voor wat er nu speelt in je leven. Het is belangrijk dat je van elkaar weet hoe je erbij zit tijdens een bijeenkomst.

De Herstelgroep op Flakkee start in maart. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via www.eleos.nl/herstelgroep. Daar is ook meer informatie te vinden.