Alleen VKGO maakte in 2021 gebruik van budget voor extra onderzoek

GOEREE-OVERFLAKKEE - VKGO was vorig jaar de enige gemeenteraadsfractie die gebruik heeft gemaakt van het - voor elke fractie - beschikbare budget dat besteed kan worden om de kaderstellende en controlerende rol van de volksvertegenwoordigers met bijvoorbeeld het opstellen van een extern advies te versterken. 

Het budget kan ook worden besteed om een onderzoek te laten uitvoeren of bijeenkomsten te houden voor het inwinnen van informatie. Het totale budget in 2021 was 16.250 euro. Variërend van 2750 euro voor de grootste fractie tot één persoonsafvaardiging 1250 euro. 

In april 2018 stelde de gemeenteraad de Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Goeree-Overflakkee vast. VKGO (Vitale Kernen) gaf iets meer dan 1200 euro uit voor een in augustus 2021 uitgevoerd onderzoek door Ten Holter Noordam advocaten in Rotterdam. De factuur had betrekking op een onderzoek of er zorgvuldig is gehandeld conform de Tijdelijke wet digitale beraadslagingen en besluitvorming. De door de verschillende raadsfracties niet bestede budgetten zijn eind vorig jaar vervallen. In genoemde verordening is bepaald dat de griffier de raad binnen twee maanden na afloop van het kalenderjaar inlicht over de uitgaven die door fracties zijn gedaan. Dat kon dit keer heel snel, want op 3 januari 2022 was de schriftelijke informatie al opgesteld.