Afbeelding

Eerste periodieke terugkoppeling informatie Transitievisie Warmte

Nog even terug naar de argumenten die bij de besluitvorming toen zijn genoemd: De Transitievisie Warmte gaat niet over welke woningen op welke wijze en wanneer aardgasvrij worden, maar kiest in overeenstemming met het besluit van mei 2021 voor een sociaal/maatschappelijk geborgde insteek - kwalitatief boven kwantitatief - waarin de gemeente de regierol vervult. De kernaanpak met inhoudelijke support (kennis, tijd en aandacht) loopt om tot passende warmteplannen voor de individuele dorpen te komen. Dit jaar en in 2023 worden deze plannen steeds concreter, schetste Slegh in de toelichting bij de Tussenrapportage 'Op weg naar duurzame warmte’ versie winter 2021'. Kennis blijft daarbij niet beperkt tot het eiland alleen, maar wordt in contacten gedeeld met andere vergelijkbare gemeenten.

Overzicht

Op basis van vastgestelde doelen en kaders is inmiddels gewerkt aan diverse rapporten en tools. Voor Ooltgensplaat, Oude-Tonge, Sommelsdijk en Stellendam is een eerste warmte-inventarisatie gemaakt. In de tussenrapportage (versie winter 2021) is niet alleen de huidige stand van zaken in het proces vermeld, maar wordt ook in een aantal hoofdstukken een vooruitblik gegeven op de visie in het algemeen, de klimaatkracht van het eiland, Stad aardgasvrij, het energieloket waarvan de regierol vorig jaar is overgenomen door Coöperatie Deltawind en onder meer de veranderingen op het gebied van de duurzaamheidslening. Voor wat dit laatste onderwerp betreft is in het najaar van 2021 deze lening ook beschikbaar gesteld voor doe-het-zelvers. Participatie in het gehele proces, de basis voor het verkrijgen van draagvlak, neemt bij dit alles een cruciale positie in.

Invullen en uitwerken

Dat wordt onderstreept bij de invulling van de participatie. Met het schakelen met meedenkgroepen, die al in enkele dorpen fungeren, met de brede samenleving in de dorpen en met de inwoners van het eiland (bij afstemmingsplannen). Het gaat er om draagvlak voor de in ontwikkeling zijnde plannen te verbreden. Inwoners gelegenheid te bieden om op eigen wijze en eigen tijd aan te haken. Op een moment dat de plannen concretere vormen aannemen en er duidelijkheid komt over wat er in hun straat of woning nodig is. Communicatie, in vorm en tijdigheid, zijn hier vereist. Dit via enquêtes, prioritering van opgaven, informatiesessies en onder andere extra bijlagen in kranten. Maar voordat plannen in de uitvoeringsfase belanden, wordt er een draagvlakmeting georganiseerd en wordt de gemeenteraad uitgenodigd om een (deel)plan voor het dorp vast te stellen. Op korte termijn wordt een inspiratiebijeenkomst met de deelnemers van alle meedenkgroepen gepland. Dan kunnen ervaringen uit de verschillende groepen worden gedeeld en kan over samenwerking worden gesproken.

Aanpak in dorpen

De meedenkgroep in Stellendam heeft na enkele sessies om meer concrete voorstellen van de gemeente gevraagd. De gemeente krijgt vanuit de provincie ondersteuning om op basis van onderzoeken een advies voor de inwoners van Stellendam te ontwikkelen. Ooltgensplaat heeft al belangrijke stappen kunnen zetten. Een korte greep uit de vele activiteiten en plannen. Er zijn werkgroepen (techniek, isolatie, biodiversiteit en informeren/bewustwording geformeerd). Samen met de gemeente wordt bezien welke subsidiemogelijkheden er zijn. Zoals voor het spel Play the City voor de klimaatschets van het dorp. Daarnaast worden concrete oplossingen onderzocht voor verduurzaming.

Roadmap energiebesparing

De start in Oude-Tonge is in overleg met de dorpsraad tot half 2022 uitgesteld, in verband met ontwikkelingen in het dorp. Dan is ook duidelijk of er voldoende capaciteit beschikbaar is om voor de inwoners een kwalitatief proces te doorlopen. De koplopersgroep in Sommelsdijk is enthousiast en technisch georiënteerd. Om inwoners snel meer inzicht te kunnen geven in hun eigen situatie wordt door het Energieloket Deltawind daarvoor een checklist opgesteld. De groep gaat aan de slag met het categoriseren van woningen op type, bouwjaar en energielabel. Er wordt ook ingezet op een roadmap richting energiebesparing voor Sommelsdijk.