Garnalenkotters vissen al decennia met sleepnetten over de bodem (Foto W.M. den Heijer).
Garnalenkotters vissen al decennia met sleepnetten over de bodem (Foto W.M. den Heijer).

Voortbestaan kottervloot aan zijden draadje

Verzoek tot visverbod met bodemsleepnetten

REGIO - Volgens milieuclubs als Oceana, Our Fish en Seas at Risk is de toepassing van netten die over de bodem gesleept worden de meest schadelijke vangstmethode voor het milieu en het klimaat. Deze milieuclubs hebben recentelijk de Europese Commissie gevraagd om een verbod op bodemsleepnetten in de EU.

Door Willem M. den Heijer

De milieuorganisaties zijn van mening dat sleepnetten over de bodem in Europese wateren verantwoordelijk zijn voor vijftig procent van de aantasting van de zeebodem. De organisaties overhandigden in Brussel een door 150.000 burgers ondertekende petitie aan Eurocommissaris Sinkevicius (Milieu, Oceanen en Visserij) aan, waarin ze de Europese Unie oproepen destructieve visserijpraktijken geleidelijk af te schaffen. De clubs willen dat het verbod op bodemsleepnetten wordt opgenomen in wetgeving over de instandhouding van visbestanden en de bescherming van mariene ecosystemen.

Lichte vistuigen

Een woordvoerder van Seas at Risk laat weten dat destructieve visserijtechnieken zoals bodemsleepnetten zowel binnen als buiten beschermde gebieden op zee verboden moeten worden. "Om de biodiversiteit te beschermen en toekomstige generaties van kleinschalige vissers en kustgemeenschappen kansen te geven. Visserij met een lage impact is meer dan nodig", aldus de woordvoerder. 

In de visserijbranche is met verbazing gereageerd, omdat ook een groot deel van de kleinschalige visserij afhankelijk is van de sleepnetvisserij over de bodem. Daartoe behoren garnalenkotters die vederlichte vistuigen over de bodem slepen.

Zijden draadje

Binnen de visserij vraagt men zich af in hoeverre de Europese Commissie de acties van de drie eerdergenoemde milieuclubs serieus nemen. Immers de Nederlandse kottervloot, net als die van het Verenigd Koninkrijk, Belgiƫ en Denemarken, is volledig afhankelijk van de sleepnetvisserij over de bodem. Indien Brussel de milieuclubs tegemoet wil komen, hangt het voortbestaan van de kottervloot aan een zijden draadje en zal dat ongetwijfeld zijn uitwerking hebben op jongeren die van plan waren om in vaders voetsporen te treden. Zij zullen als gevolg van al deze acties minder enthousiast zijn.