Afbeelding

Het geschenk van Martha – wanneer geven makkelijker is dan ontvangen

Nelske Vink neemt aan de hand van haar eigen ervaringen tijdens een dieptepunt in haar leven haar lezers mee in de zoektocht naar het leven in een gebroken wereld. Hoe ga je om met het onrecht dat er zal zijn zolang de aarde bestaat? Kiezen we voor de Martha of de Maria-reactie?

Aan de hand van de levens van deze twee Bijbelse vrouwen spiegelt de auteur hoe we om kunnen gaan met gebrokenheid. Maria koos ‘het beste’ deel, blijkt uit deze geschiedenis. Maar hoe zit het dan met Martha? Welke les leert zij ons?

Geven blijkt vaak makkelijker te zijn dan te ontvangen. Het kan ons helpen om pijnlijke gevoelens te negeren. Hoe dat zit legt de auteur uit aan de hand van drie mogelijke manieren van omgaan met gebrokenheid. Vechten, vluchten of bevriezen kunnen houvast geven in een zoektocht naar veiligheid. Vluchtgedrag kan zich uiten in een vorm van perfectionisme of jezelf wegcijferen in de zorg voor anderen.

Stilte als medicijn

De auteur liep vast in bovenstaande vragen. Maar ze vertelt ook hoe ze een nieuwe balans vond. Nelske zette na een lange en vermoeiende dag uitgeput haar auto stil aan de kant van de weg. Terwijl ze naar de donkere landweg staarde ervaarde ze wanhoop. Maar uiteindelijk ook de omarming van de stilte. Vanuit die stilte ontstond ruimte: ‘Terwijl ik met mijn Vader in gesprek was ervoer ik plotseling hoe mijn vragen in het niet vielen bij Zijn grote plan en almachtige wijsheid. Zijn hele zijn is zoveel meer dan ik mij kan voorstellen. Als ik mij zou blijven focussen op het begrijpen van de situatie zou ik die wijsheid nooit ontvangen. Ik kon er niet meer omheen. Mijn schreeuwen veranderde in een zacht fluisteren. Ik fluisterde: ‘Heer, al begrijp ik U niet, ik wil U toch vertrouwen. U bent mij geen verantwoording schuldig. Dank U dat U aandacht heeft voor wat zich in mijn hart afspeelt. Leer mij om stil te worden, te genieten van Uw nabijheid en vrede te sluiten met de tijd. U hebt tenslotte nooit haast, maar bent ook nooit te laat. En ik weet dat de tijd altijd een barmhartige Vader zal onthullen.’ (…).”

Er ontstond een nieuw begin: “Ik ervoer een intens diep gevoel van vrede. De situatie was onveranderd en toch voelde ik mij anders.”

Alternatieve route

Omgaan met gebrokenheid kent dus een alternatieve route. Het schuilen bij Hem vormt het startpunt van een nieuwe weg. Deze route voert naar het actief leren verdragen van de pijn en gebrokenheid van het leven. Dit begint met volledig aanvaarden van het punt in het leven waar we zijn aangeland. Vanuit die plek start vervolgens een nieuw proces – de weg die God met ons gaat. Vanuit bewust leven in het nu en het schuilen bij Hem kunnen we leren pijn te verdragen en vandaaruit vervolgens iets betekenen voor de wereld om ons heen. Met de gaven en talenten die we ontvingen. Hoe je hierin balans kunt houden wordt mooi uitgewerkt.

Het gebed van Nelske is dat haar lezers weer op een gezonde manier uit kunnen delen wat God in hen heeft gelegd. Aan de hand van reflectievragen, praktische voorbeelden en toepasselijke Bijbelgedeeltes wil de auteur vrouwen die zich in Martha herkennen confronteren, bemoedigen, en inspireren. Een mooie combinatie van theorie en praktijk. De auteur werkt onder meer als contextueel hulpverlener.