Kans op kouder weer met Kerst

Net als in de aanloop naar de koudegolf in februari dit jaar, blijft het ook nu zeer spannend of de koude Scandinavische lucht ons rond Kerst kan gaan bereiken. Eind januari dit jaar bewoog zeer koude lucht uit Scandinavië zuidwaarts terwijl tegelijkertijd heel zachte lucht uit Frankrijk opstoomde richting Nederland. Het strijdtoneel tussen beide luchtsoorten speelde zich toen juist boven Nederland af. We hebben het gezien met sneeuwjacht en al. De afgelopen dagen was het wat de weermodellen betrof steeds stuivertje wisselen tussen ronduit zachte oplossingen en beslist winterse varianten. Vooralsnog houd ik er rekening mee dat de koude lucht bij Denemarken ons mogelijk al op 25 december kan bereiken. Dit zou ook op 26 december het geval kunnen zijn. Timing en eventuele sneeuwval luisteren nauw. De kou zit sowieso heel dichtbij vanaf vrijdag, waarschijnlijk al boven Groningen waar richting Eerste Kerstdag al wat winterse neerslag kan vallen met temperaturen rond het vriespunt. Mogelijk trekt de daarna nog wat meer in zuidelijke richting. Zuidwest-Nederland ligt relatief het verst weg van de opkomende kou boven het noorden van het land uiteraard.
Tot donderdag is het vrij koud op de Eilanden met op woensdag een middagtemperatuur van enkele graden boven het vriespunt. We zitten dan nog even aan de flank van een serieuze kou-uitval over het oosten van Europa. Op donderdag wordt het beduidend minder koud.
Kerst zou dus gewoon traditioneel zacht (Weihnachtstauwetter in Duitsland) kunnen worden. Met een slag om de arm deze keer zoals gezegd, zou het in deze optie regenachtig moeten worden met vertrouwde hoge temperaturen in de buurt van de 10 graden. Uiteraard waait er een bolle zuidwester en is het meestentijds somber, bewolkt en valt er wat regen.
Er zijn nog modeluitdraaien die tenderen naar een koude(re) kerstvariant die ik eigenlijk ook wat meer onderschrijf voor een deel van Nederland. Al met al acht ik de kans rond 40-45 procent dat ook de Eilandenregionen sneeuw gaan zien rond 26 december (en wat vorst).
Zeer bijzonder is dat het juist tijdens kerstmis winter(s) wordt. We gaan het zien straks. December wordt een gemiddeld bijna twee graden te zachte maand. Ronduit Koude decembermanden zijn erg zeldzaam geworden in Nederland. In grote delen van Noord-Europa echter was december echter een zeer winterse maand.

Ik wens iedereen een aangenaam en gezegend kerstfeest.