Afbeelding
Foto:

Genade gevonden bij God, leven als Noach

Zo wandelde Noach in de goddeloze tijd waarin hij leefde met God, en bouwde hij op Gods bevel de ark. En zo waren Noach en de zijnen behouden in de ark toen de zondvloed kwam. De auteur trekt lijnen vanuit het leven en de tijd van Noach naar onze tijd. ‘Gelijk de dagen van Noach waren, alzo zal ook zijn de toekomst van den Zoon des mensen.’ Het eindgericht nadert. Nog is Jezus Christus de Ark van het behoud. In Hem zijn we geborgen voor tijd en eeuwigheid. Dit boek is geschreven voor (jong) volwassenen.

Ds. J. Westerink is emeritus predikant in de Christelijke Gereformeerd Kerken. 

Omdat we de geschiedenis vrij goed kennen, neem ik enkele citaten uit de inleiding van dit boek.

De dagen van Noach, wat is dat lang geleden! Dat was de wereld vóór de zondvloed. Wat weten we eigenlijk van de oergeschiedenis van de mensheid? En hoe betrouwbaar is dat wat lezen over die tijd? Dominee Westerink geeft enkele ervaringen weer, we noemen er twee: 

Eens had ik een preek gehouden over de geschiedenis van Noach en de zondvloed, zoals we die lezen in Genesis 6-9. Na de dienst wachtte een mevrouw me op bij de uitgang van de kerk. Ze vroeg me of ik echt geloofde dat alle mensen in de zondvloed waren omgekomen, met uitzondering dan van Noach en zijn vrouw en de drie zonen met hun vrouwen. Zij kon dat maar niet geloven. In de loop van het gesprek begreep ik wat bij haar achter die mening zat. Zij en haar man leefden trouw mee met de gemeente. Maar van hun volwassen kinderen waren er een paar een andere weg gegaan waarin voor God en Zijn dienst geen plaats was. Maar het waren aardige en fijne kinderen. Zouden die dan verloren kunnen gaan? Dat wilde er bij haar niet in. Ondanks het feit dat ik begrip had voor haar moederlijke gevoelens, moest ik toch tegen haar zeggen dat er buiten de Ark van het behoud – Jezus Christus – geen behoud is. Een oud versregel zegt het: ‘Buiten Jezus is geen leven, maar een eeuwig zielsverderf.’ Zij bleef het met mij oneens en noemde een God Die zo handelt een harde God. Ze kon niet geloven dat de God van de Bijbel, de Vader van de Heere Jezus Christus, zo zou kunnen handelen. De geschiedenis van de zondvloed was als zo oud. Het kon nooit een historische werkelijkheid zijn…

Een andere keer had ik tijdens een preek gesproken over de twee wegen: de weg van het eeuwige leven en die van de eeuwige dood. Terug in de kerkenraadskamer zei een van de ouderlingen dat hij niet meer kon geloven dat mensen voor eeuwig verloren gingen. Naar zijn overtuiging was die leer volkomen in strijd met de liefde van Gods, zoals de Bijbel daarover spreekt. Naar zijn mening kon er wel iets zijn als een periode van reiniging en loutering van zondige mensen, maar ten slotte zou het met alle mensen toch goedkomen… 

Zulke gedachten leven steeds mee onder kerkmensen. Steeds vaker hoor ik van deze mensen dat ze in de prediking nooit mee horen over een eeuwig oordeel. Een discussie heeft geen zin en erop wijzen dat zij in hun opvattingen plaats geven aan meer wegen tot behoud. Mij lijkt het beter om dan, zoals de schrijver in dit boek ook wil doen, te wijzen op de Heere Jezus. Hijzelf heeft in de geschiedenis van Noach en de zondvloed een voorbeeld gezien van de laatste dag van de wereld waarin wij leven. We lezen dat in Mattheüs 24 : 37-39: ‘En gelijk de dagen van Noach waren, alzo zal ook zijn de toekomst van de Zoon des mensen… In Lukas 17 staat het met iets andere woorden maar met dezelfde betekenis

Wie niet gelooft dat in de zondvloed alle mensen, behalve de acht in de ark, omgekomen zijn, in het eeuwig verderf zijn gestort, die ontkent dat de Bijbel historisch betrouwbaar is. Meer nog: die beweert ook dat de Heere Jezus, de Mond van de waarheid, niet te vertrouwen is, wat Hij zegt.

Ds. Westerink eindigt zijn inleiding met de volgende passage:

In de diepe geloofsovertuiging dat Jezus de Waarheid is en spreekt, willen we luisteren naar wat de Bijbel zegt over de laatste dagen voor de zondvloed. En over de laatste dagen van deze wereld. Om ervan overtuigd te mogen worden of zijn dat er alleen maar behoud te vinden voor hen die de toevlucht nemen tot de Ark van het behoud, de Heere Jezus Christus.

In de volgende hoofdstukken gaat de schrijver in op verschillende onderdelen:

De dagen van Noach en onze dagen; een zondaar die genade vond; prediker en ark bouwer; naar de ark; de gesloten deur; Noach in de ark; Noach uit de ark; Gods verbond met Noach; de zondeval en de zonen van Noach; de wateren van Noach – nooit meer.

Een helder Bijbels getuigenis, neem en lees! Laat u onderwijzen door de Grote Onderwijzer, dan komen we niet bedrogen uit!