Afbeelding
Foto:

Evangelische gemeente Lachai Roï staat met verschillende ‘kamers’ ten dienste van de naaste

Nog niet zo lang geleden heeft de evangelische gemeente Lachai Roï de overstap gemaakt van hun samenkomsten in het Prieel van De Staver naar hun eigen vaste honk aan de Antoon Coolenstraat in Middelharnis. Als ruimte voor kleinere bijeenkomsten was het Kameraadhuis op die locatie al geruime tijd in gebruik. Bij die bestaande ruimte werd een naastgelegen pand getrokken. Hierdoor heeft men voldoende ruimte gekregen voor een kerkzaal met ongeveer 150 zitplaatsen.

De oudsten Menno Domburg en Wilmar Leuvenink leggen uit dat het gebouw onder normale omstandigheden - als het coronavirus dit niet verhindert - vrijwel zeven dagen in de weken in gebruik is door de kerk. Dit kunnen bijeenkomsten zijn voor bijbelstudies, kringwerk, jeugdwerk, conferenties en de ‘kamers’. 

Eetkamer

Heel belangrijk vindt men bij Lachai Roï de andere functies van het gebouw, waarmee men aangeeft midden in de samenleving te staan. Uit het gesprek met de oudsten blijkt dat het gebouw verschillende ‘kamers’ herbergt. Zo is daar de Eetkamer. Dit project van de gemeente is ontstaan toen bleek dat er op het eiland een aantal mensen zijn die ongewild onder de armoedegrens leven. “Dit zijn mensen die niet aan de criteria van de Voedselbank voldoen, maar toch zo weinig te besteden hebben, dat geld voor goede voeding voor het gezin ontbreekt. We hebben hier kant-en-klare maaltijden voor beschikbaar. Per week zorgen wij vijf keer voor een maaltijd en een brood voor ongeveer zestig gezinnen. Deze maaltijden, die gesponsord worden, kunnen hier afgehaald worden”, legt Menno Domburg uit. “Wij voeren geen aannamebeleid. Mensen die dit nodig hebben, kunnen zich via de site (zie kader) of op de avond zelf aanmelden. Soms worden mensen door de gemeente of Stichting ZIJN op de mogelijkheden van onze Eetkamer gewezen”, aldus Wilmar Leuvenink. De mensen van de Eetkamer vertrouwen erop dat iedereen met goede bedoelingen van de Eetkamer gebruikmaakt, “want je gaat niet voor je plezier in de rij voor een maaltijd staan”. Naast de wekelijkse verzorging van deze maaltijden, verzorgen leden van de gemeente een aantal keren per jaar een luxe maaltijd van verschillende gangen die door de gemeenteleden worden bereid speciaal gericht op eenzame mensen.

Kleedkamer

In het verlengde van het project ‘Eetkamer’ staat de ‘Kleedkamer’. Aan de achterzijde van het kerkelijk centrum aan de Gerard Walschapstraat is de ‘Kleedkamer’. Deze ruimte hangt vol met schone gebruikte kleding. De kleding is primair bestemd voor mensen die niet genoeg financiële middelen hebben om kleren te kopen. De winkelvoorraad is afkomstig van mensen die hun gedragen kleren afstaan. Een soort kringloopwinkel dus? “Nee, niet helemaal want de kleren bij ons zijn gratis. Wie dat nodig heeft, kan tijdens de openingstijden zelf kleren uitzoeken en mee krijgen. Natuurlijk mag je wel betalen voor de kleren maar in principe is het gratis voor de doelgroep”, aldus de oudsten.

Koffiekamer

Aan de voorzijde van het kerkgebouw is de ‘Koffiekamer’. Iedere donderdag is deze gelegenheid van 9.00 tot 13.00 uur geopend, zoals de naam al zegt, iedereen kan hier terecht voor een ‘bakkie’. Van deze gelegenheid wordt goed gebruikt gemaakt. Er komen mensen die eenzaam zijn, maar ook zij die graag eens een praatje maken. Natuurlijk is er ook daar alle ruimte voor een goed gesprek. Verder is de koffiekamer ook een beetje een eetkamer want voor wie wil kan je ‘na de koffie’ gebruik maken van eenvoudige lunch.

Habakuk

In het gebouw aan de Antoon Coolenstraat heeft ook Stichting Habakuk een ruimte. Deze Stichting valt ook onder de paraplu van Lachai Roï. Momenteel zijn enkele mensen binnen deze stichting actief in het verlenen van praktische hulp aan mensen die het financieel wat minder hebben. Zij zijn doorgaans op donderdag en vrijdag actief met allerlei karweitjes bij mensen. “Dit kunnen karweitjes in de tuin zijn, maar ook technische klusjes aan huis. Ook zorgen ze voor vervoer voor mensen die minder mobiel zijn”. Het is de bedoeling dat in de toekomst het werk van Stichting Habakuk zich verdiept en hulp biedt voor mensen die op een of andere manier zijn vastgelopen in de maatschappij. Door bij Habakuk weer werkervaring op te doen kunnen ze weer wat orde scheppen in hun leven, zodat ze goed toegerust de maatschappij weer in kunnen.

Gemeenteleden

Al de activiteiten die deze evangelische gemeente organiseert, worden verricht door gemeenteleden. De oudsten leggen uit dat er steeds meer gemeenteleden actief worden. “Via een gaventest hebben we de gemeenteleden laten ontdekken wat hun gaven en talenten zijn en een deel van die gaven worden in de praktijk gebracht in de ‘kamers’”. Het blijkt dat het werk voor de naaste ook heel goed werkt voor het verstevigen van de onderlinge band. Een paar weken geleden heeft men de gemeenteleden van Lachai Roï gevraagd om ieder voor zich de kernwaarden van de gemeente op te laten schrijven. Het viel de oudsten op dat naast ‘Zien op Jezus’ en ‘Laten zien waar je voor staat’ er vooral ‘Omzien naar elkaar’ uit sprong. (Het coalitieakkoord was toen nog niet bekend. Dit is ook een deel van dat akkoord. Red.). En daar wil de gemeente, volgens de oudsten, zich ook in de toekomst nog meer voor gaan inzetten. En dit is niet alleen intern gericht maar ook op omgeving en daar passen de verschillende ‘kamers’ helemaal bij.

Bij de verschillende kamers is een ieder van harte welkom of men nu gelovig is of niet of waar men ook van het eiland vandaan komt. Ook vrijwilligers van andere kerken zijn welkom om te helpen bij de activiteiten.

Wie meer wil weten over de verschillende activiteiten kan terecht op www.lachai-roi.nl voor de verschillende onderdelen kan men mailen naar:

eetkamer@lachai-roi.nl
kleedkamer@lachai-roi.nl
koffiekamer@lachai-roi.nl
Habakuk@lachai-roi.nl

In kader bij artikel:

Namen

De naam van de gemeente: Lachai Roï, is niet voor iedereen gemakkelijk uit te spreken. “Dit komt eigenlijk wel goed uit”, aldus Menno Domburg, “we hebben dan alle gelegenheid om uitleg te geven bij deze naam”. De naam betekent: De Levende Die naar jou omziet. Het is de naam van de put waar Hagar - op de vlucht - door God werd opgezocht. Zo wil de gemeente ook in de samenleving van het eiland staan.

Habakuk betekent ‘Liefdevolle omarming’. De Stichting wil dit in de praktijk brengen bij de mensen die voor hulp bij hen aankloppen.

Afbeelding