Over een hotel in Ouddorp en over een gemeente waarop je kunt vertrouwen

Of een bouwvergunning wel of niet wordt verleend, is niet afhankelijk van het humeur van een ambtenaar maar van spelregels. Deze behoeden de burger voor willekeur. De inwoner moet erop kunnen vertrouwen dat bepaalde toezeggingen worden nagekomen of wettelijke bepalingen worden nageleefd. Het zogenoemde vertrouwensbeginsel. Binnenkort wordt een extra proef op de som genomen.

De kwestie. Twee jaar geleden werd de gemeenteraad gevraagd een uitspraak te doen over een plan het bestaande hotel aan de Oude Nieuwlandseweg te Ouddorp uit te breiden plus de bouw van een 40-tal woningen voor recreatief of permanent gebruik: Het project Ouddorp Bad Oost. De gemeenteraad vond het prima. Maar de bouw ging niet door. De rechter haalde er een streep door vanwege de stikstofkwestie. Inmiddels heeft de aanvrager die zaak (stikstof) gerepareerd en het verzoek opnieuw ingediend. En dus moet de gemeenteraad het verzoek opnieuw beoordelen. De raad moet daarbij wel hetzelfde beoordelingskader hanteren, namelijk dat van de ruimtelijke ordening. Onder meer de aard en omvang van het project, de bodem- en luchtkwaliteit, de veiligheidsaspecten en de waterhuishouding. Hebben zich bij de genoemde aspecten in de tussentijd geen of geen noemenswaardige wijzigingen voorgedaan, dan kan de raad er volgens de regels van het spel niet omheen het project wederom goed te keuren. Tot nu toe zijn er trouwens geen wijzigingen waargenomen.

Maar wat natuurlijk niet kan, is tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen. En dat is nu precies wat er momenteel dreigt. De NLGO, een alom gerespecteerde club die zich inzet voor (zeg maar) natuur en milieu, heeft voor zichzelf vastgesteld dat de aanvraag van de ondernemer als nieuw beschouwd moet worden en dat de leden van de raad niet (meer) gebonden zijn aan hun eerdere opvattingen. Ziet u het voor zich? Twee jaar geleden buigen 29 raadsleden zich over een maquette van het project, bekijken het van alle kanten en invalshoeken in vinden het oké. En twee jaar later, er is niets veranderd, staat hetzelfde gezelschap voor dezelfde maquette en vindt het zomaar ineens een bespottelijk idee. Ook al ben je geen rechtsgeleerde, kun je op je vingers natellen dat zoiets niet door de bestuurlijke beugel kan. Het vertrouwensbeginsel in de prullenbak.

NLGO en alle andere tegenstanders van het project hebben de mogelijkheid de bouw aan te vechten. Tot aan de rechter toe. Speel het wat ons betreft op het scherpst van de snede. Maar respecteer de spelregels en respecteer elkaar. Moet kunnen. Autocoureurs doen het ook.

Fractie EVV,
Aat van Alphen
Henk van der Meer