Anker
Anker

Predikanten over de betekenis van kerst en het leggen van verbinding

Ds. L.J. Lingen, predikant Emmaüskerk Middelharnis (PKN): 

"Laat je verbinden!"

"Ik weet het nog goed. Ik was halverwege de twintig en hoorde in het Franse Taizé broeder Roger spreken, de toenmalige prior van de christelijke gemeenschap. Eén zin sloeg bij me in als een bom: 'Christus komt altijd eerst daar je leven binnen waar jij kwetsbaar bent'. Die zin draag ik mijn leven lang al met me mee. Dat woord stelt aan mij de vraag in hoeverre ik kwetsbaar wil zijn en mijn wonden wil laten verbinden en mijn zonden en gebreken wil laten raken en wegdragen door Zijn liefde. Nu is de blijde boodschap van kerst dat God Zelf zijn kwetsbaarheid laat zien: Hij toont Zijn liefde door te komen als een kind, dat Zijn leven eindigt aan het kruis. Zo zoekt Hij verbinding met ons. Gaan wij die verbinding aan?

Onze samenleving lijkt soms te bestaan uit allemaal dikke ego’s: we weten het natuurlijk beter dan de meeste virologen, economen en politici, of we nu gevaccineerd zijn of niet. Maar durven we ook kwetsbaar te zijn? Zo kwetsbaar als God Zelf? Zondag 12 december vierde ik een voor-kerstfeest in ons kerkgebouw samen met mensen uit Irak, Syrië, Soedan, Congo en Eritrea. Christus was ons kwetsbare leven binnengekomen! Dan vallen muren om en schrompelen ego’s ineen. We vieren straks weer kerst. Fysiek op 1,5 meter met een mondmasker en grotendeels online. We voelen ons kwetsbaarder dan ooit. Maar wie zwak is, gelooft dat de kracht van Christus over je komt."


Ds. A. Van Wijk, predikant Herkingen (HHK): 

"Verbonden met Hem en elkaar"

"'Zie je met ons uit naar Jezus’ komst?' was vrij vertaald de vraag op een kerstkaart. Om dat te doen, naar Hem uit te zien, heb ik nodig dat ik bedenk wat een liefde er achter Zijn komst destijds zit. Komen voor je vijanden – en wel om ze te redden! Kijk ik om mij heen, wat is er veel waaruit blijkt dat Gods Woord niet het uitgangspunt is op deze wereld. Kijk ik naar binnen… voor egoïsme, jaloezie, niet opzien tot God, behoef ik niet naar een ander te zien. De verbinding verbroken… met God en de ander.

Maar… toch zond God Zijn Zoon - juist voor mensen die de weg kwijt zijn door eigen schuld! Jezus wilde komen, in een kribbe, aan een kruis… Wat een liefde! Ook in de schaduw van alles wat er in het leven is: soms pijnlijk verlies - ook in eigen gemeente en familie, spanning, mensen van huis en haard verdreven, is het goed om te bedenken: Hij is de Weg naar vrede met God en de troost die blijft. Hij verbindt ook aan elkaar. Is Jezus dé Weg, dan is het beslist nodig te schuilen bij Hem. Daar nodigt Hij toe. Die boodschap mag op een folder staan die in ons dorp wordt uitgedeeld. Maar laten ook mensen 'leesbare brieven' zijn die Hem aanprijzen: Jezus, het Licht dat straalt in de nacht van schuld en nood. Als Hij komt, dan is de nacht voorbij!’’


Ds. G.J.N. Moens, predikant Middelharnis (GG): 

"Dan zoek je verbinding"

"Wat is ware vrede? Dat is vrede met God in Christus Jezus. In het paradijs was vrede. Daar was het volmaakt goed tussen God en de mens en de mensen met elkaar. De zonde, wat opstand tegen de Heere is, verbrak de vrede. De verbinding tussen hemel en aarde is verbroken. Daar ligt de oorzaak van alle disharmonie en verwoesting. Bij al het goede dat de Heere nog geeft is er zoveel verdriet, strijd en verdeeldheid. De wereld bloedt uit duizend wonden.

Het is het wonder van eeuwige liefde dat God beloofd heeft Zijn Zoon te zenden. Kerst spreekt van de geboorte van de Heere Jezus. Hij kwam in de diepste vernedering om de schuld te dragen én te betalen. En in Hem alleen is er ware vrede voor schuldige zondaren. In Hem is vrede met God. In deze Zaligmaker mag een arme zondaar een vrede ervaren die in geen woorden uit te spreken is.

Wat is het gelukkig als we persoonlijk mogen leren, wat dat wil zeggen dat wij de verbinding met God verbroken hebben. Ook dat van onze kant die verbinding nooit meer tot stand gebracht kan worden. Maar ook of het Gode zou willen behagen Zijn Zoon in ons te openbaren. De vrede van deze Vredevorst doet ons het goede voor onze naaste zoeken. Dan zoek je geen strijd of ruzie of zelfhandhaving, maar verbinding." (Foto: RD/Anton Dommerholt)


Ds. G.J. Anker, predikant Ooltgensplaat (PKN): 

"Een toekomst vol van hoop"

"Deze tijd van Advent doet ons, als gemeente en persoonlijk, uitzien naar de komst van Jezus naar deze wereld. Gekomen om licht te brengen in een duistere wereld van zonde en schuld. Daarnaast wijst Advent ook naar de toekomst; Zijn weerkomen op de wolken. Alleen door alle beperkingen kan die verwachting getemperd worden en doet soms de hoop vervagen. Hoe beperkt daarom ons samenzijn ook is, toch klinkt op zondag het Woord van God. In Advent lazen we in de gemeente uit het Evangelie van Lukas. Ook toen was er weinig hoop. Een Romeinse bezetter, met aan de macht Herodes, die als een bruut het volk bestuurt. En ook al gaat de tempeldienst door, de Joodse gelovigen werden in de marge gedrukt. In díé donkere tijd gaat God spreken. Hoewel Zijn woorden in ongeloof en met verwarring worden ontvangen, heeft het toch kracht en klinkt de lofzang over de komst van de langverwachte Messias.

Het is wat ik door wil geven in deze periode, woorden van Hoop. In dat wat geschied is. We hebben nu bij de kerk een spandoek hangen. Het is een afbeelding van de nacht en er schijnt van boven licht op de kribbe. Met de tekst erbij: 'Uw Redder is geboren, Hij is Christus de Heere'. Van het beeld op het spandoek is een kaart gemaakt en samen met andere materialen over kerst is het in een pakketje gestopt. Die worden door gemeenteleden uitgedeeld in het dorp. We mogen, met Jezus’ komst in het vooruitzicht ook vooruit zien naar ‘een toekomst vol van Hoop’. De betekenis van kerst herinnert ons daaraan."


Ds. J.W. van Estrik, predikant Goedereede (HHK): "Verbinding hersteld!"

"Een lijntje. Druk gesprek. Herkenbaar. Plotseling doodse stilte. Of: tuut, tuut… Je verbinding verbroken. Herstel lukt niet. Onmogelijk. Je verbinding kan op veel manieren verbroken worden, een slechte is wanneer de andere kant je plotseling wegdrukt…

Zachtjes uitgedrukt, dat laatste is onze schuld in relatie tot God: Verbinding verbroken. Ons gemeenschappelijk verhaal. Onze relatie met God was buitengewoon. Bekende namen, voorouders Adam en Eva. Verbinding optimaal! Plotseling verbroken. Oorzaak? Ongehoorzaamheid. Weet je, de geschiedenis met de vrucht. Hoewel streng verboden, op straffe des doods, gretig geplukt en gegeten. Daarmee verbinding met de duivel gelegd. Gevolg? De verhouding met God compleet stuk.

Kerst! God liet het er niet bij zitten. Zoals beloofd! Verbindingsherstel met kerst 'aangepakt'. Gods eniggeboren Zoon mens geworden: Jezus. Maria baarde Hem. ‘In de wieg (kribbe) gelegd’ om de breuk tussen God en mens volmaakt te herstellen. Daarvoor moest Hij als mens onze verdiende straf ondergaan. Hij werd mens als wij met één kardinaal verschil, zo radicaal anders: geen enkele zonde. In Hem geen kwaad, volkomen rechtvaardig. Levenslang de wil van Zijn Vader gedaan, Zijn Vader gegeven waar Hij recht op had. Voor ons gekruisigd, vervloekt en uit de dood opgestaan! Herstel kost alles.

Hij zegt: 'Ik wil voor u betalen en u bevrijden!' De verbinding met God herstelt Hij door Geest en Woord. Jezus is de Weg tot de hemelse Vader! Een kwestie van geloven, van vast vertrouwen: Jezus betaalde voor mij. Hij kwam en stief voor mij! Betaald is betaald. Goede (kerst)verbinding toegewenst!"

Van Estrik
Lingen
Moens
Van Wijk