Vreedzaam

Regelmatig is op tv het programma ‘Mr. Visser doet uitspraak‘ te zien. Frank Visser, een rijdende rechter, moet daarin zijn oordeel vellen over burenruzies die veelal onenigheid over schuttingen en bomen betreffen.

Zo ook op 16 december. In deze uitzending werd aandacht besteed aan een ‘boôm in Sommerdiek’ waarvoor, aansluitend op recente covid-overheidsmaatregelen, geen plaats blijkt te zijn in onze anderhalvemetersamenleving. 

Ons eiland (“Goeree-Overflakkee?” “Nooit van gehoord” of “O, in Zeeland!”) werd nu eens zeer stevig op de kaart gezet. Dit zal ongetwijfeld leiden tot een ongekende toename van het toerisme en onverwachte perspectieven bieden voor in het bijzonder de Sommelsdijkse weekmarkt.

Mocht u bevreesd zijn voor de teloorgang van het dialect? Gezien de programmakijkcijfers hebben 1.203.000 mensen (bron: Stichting KijkOnderzoek) kennis kunnen nemen van het Flakkees in zijn meest rudimentaire vorm. Binnenkort zullen overal in ons land cursussen worden gegeven, waardoor ondertiteling, zoals in het programma, volkomen overbodig zal zijn en zal iedereen ABF willen verstaan.

Een bijkomend effect in deze kersttijd is een financiële meevaller: in januari ontvangen we altijd onze OZB-aanslag. Men wordt geacht belasting te betalen naar de waarde van het onroerend goed dat men bezit. Gezien het effect van het tv-programma hierop zullen we eilandbreed voor het eerst geconfronteerd worden met een substantiële verlaging van de aanslag. 

Ik wens u vredige kerstdagen.