Afbeelding

Schaatspret op de Kaai in Oude-Tonge

OUDE-TONGE - De thermometer gaf zo’n acht graden aan, maar in Oude-Tonge kon er afgelopen weekend volop worden geschaatst. Op het Kaaiplein was een mooie kunstijsbaan van zo’n 150 vierkante meter aangelegd en heel veel kinderen maakten daar dankbaar gebruik van. Pirouetjes draaien, baantjes rijden, met vallen en opstaan werd er genoten van deze tijdelijke attractie. Daarnaast kon iedereen meedoen met een lichtjesspeurtocht. Al met al een weekend met heel veel vermaak.

De ijsbaan was een idee van Hotel Restaurant ‘De Lely’. Al maanden geleden werden de voorbereidingen getroffen. "Het idee was om wat levendigheid te brengen in de donkere dagen voor kerst", vertelt initiatiefneemster en eigenaresse Melody Jongerling-De Puy. "Een leuke sfeer op het Kaaiplein met de ijsbaan, lichtjes, gezellige muziek en winterse lekkernijen. Er is immers al zo weinig de laatste tijd. In principe wilden wij dit zelf bekostigen, maar vanwege alweer strengere coronamaatregelen werd het ons financieel toch een beetje te veel. Zodoende hebben we de samenwerking gezocht met de dorpsraad, die een deel van de kosten op zich wilde nemen en verder met de Oranjevereniging, die aanbood de hand- en spandiensten te verrichten. Samen hebben we er een mooi evenement van gemaakt voor de kinderen. De Oranjevereniging had bovendien een leuke lichtjesspeurtocht door het dorp uitgezet, waaraan iedereen kon deelnemen. Zodoende werd het een weekend met veel gezelligheid en vermaak en dat was precies de bedoeling."

Maatregelen

Er was nog wel wat reuring over de verplichte QR-code voor iedereen boven de 13 jaar. "We kregen alleen toestemming voor de ijsbaan als we de coronaregels zouden hanteren", wil Jongerling daar over kwijt. "Aangezien de ijsbaan in principe alleen bedoeld was voor de kinderen, hebben we besloten om ons hieraan te houden. Het was dit of niks. We hebben hier maandenlang energie in gestoken, dus het zou jammer zijn geweest als het alsnog niet door had kunnen gaan. Als horecaondernemers zijn wij ook niet blij met de huidige situatie, maar we wilden de kinderen deze leuke activiteit niet onthouden. Er werd dan ook goed gebruik van gemaakt en we kregen heel veel positieve reacties. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar."

De sfeer op het Kaaiplein was inderdaad heel gezellig. De kinderen genoten van het schaatsen en de ouderen deden zich tegoed aan glühwein, erwtensoep of een stoofpotje. "Jammer dat het zo kort is", vertellen enkele vriendinnetjes. "We zouden liefst de hele kerstvakantie willen schaatsen." Misschien krijgen ze deze winter nog een herkansing, maar dan op natuurijs. De ijsbaan aan de Oudelandsedijk is in ieder geval al onder water gezet. Nu nog wachten tot het wil gaan vriezen.