Afbeelding
Foto:

Nu ook een ‘molenbord’ in Ooltgensplaat: De Korenaar

OOLTGENSPLAAT - Bij elke molen op het eiland staat een bord met informatie over de molen en er bestaat zelfs een ‘molentocht’ die langs alle molens leidt.

De Plaet heeft echter met lede ogen moeten toezien dat de ‘Meule van Landje’ het veld moest ruimen. Met geen mogelijkheid bleken de molen of zelfs maar haar restanten bewaard te kunnen blijven. Als markant punt in het dorp - er is zelfs een dijk naar haar vernoemd - is de molen toch lange tijd een beeldbepaler geweest en ook in economische zin van belang geweest voor het dorp en de boerderijen eromheen.

Het was al lange tijd een wens om toch ook voor de Plaetse molen een informatiebord te ontwikkelen en het kon er nu eindelijk van komen. Met welwillende medewerking en financiële steun van de gemeente kon de dorpsraad DINK in Dirksland de opdracht geven tot vervaardiging en plaatsing van het bord, wat overigens qua vormgeving identiek is aan de andere informatieborden bij de molens op Goeree-Overflakkee. Extra dank is de dorpsraad verschuldigd aan de Molenstichting, die bereid is gevonden op termijn ook de Plaet op te nemen in de ‘molentocht’. Overigens zal het nog even duren voordat dit op de routefolders is opgenomen, er zijn namelijk onlangs nieuwe in omloop gebracht. Dat mag de pret echter niet drukken; het bord staat er en voor de geïnteresseerde passant zijn er QR-codes opgenomen waarmee men met een smartphone direct doorverwezen wordt naar de websites van Dorpsraad en Molenstichting, om daar meer informatie te verwerven.

In elk geval wordt hiermee de herinnering aan een belangrijk gebouw in het dorp levend gehouden en wordt ook de jongere generatie herinnerd aan hoe Ooltgensplaat zich heeft kunnen ontwikkelen tot wat het heden ten dage is.

Het bord is geplaatst op de plek waar de molen vroeger stond aan (hoe kan het anders) de Molendijk.