Leendert van Wezel, de schrijver van Nynke. (Foto: privé-archief)
Leendert van Wezel, de schrijver van Nynke. (Foto: privé-archief)

Leendert van Wezel schreef ‘beklemmend’ verhaal

Leendert van Wezel heeft een behoorlijk aantal boeken geschreven: een aantal jeugdboeken en romans gericht op de volwassen lezers. In deze laatste groep zijn het vooral historische verhalen. Eén van zijn bekendste boeken is ‘Nynke’. Het boek is negen jaar geleden uitgegeven en vertelt het verhaal van een vrouw - Nynke - die van hekserij en omgaan met de duivel werd beschuldigd. Het verhaal speelt zich af in de late middeleeuwen en de plaats van handeling is het stadje Goedereede. Wie het boek heeft gelezen, moet wel tot de conclusie komen dat het een beklemmend verhaal is. “Als men dat vindt, dan is het mij gelukt om de sfeer van die late middeleeuwen, zo halverwege de zestiende eeuw, goed weer te geven. Want het was inderdaad een beklemmende tijd”, zo heeft de auteur ontdekt toen hem de geschiedenis van Nynke onder ogen kwam.

Hoewel het boek deels is geromantiseerd, kloppen de feiten wel, want uit verschillende bronnen bleek dat een dergelijk heksenproces in Goedereede heeft plaatsgevonden in 1585. Leendert vertelt hoe hij toentertijd op het idee is gekomen om ‘Nynke’ te schrijven. Hij kwam via het boek van B. Boers ‘Beschrijving van het eiland Goedereede en Overflakkee’ er achter dat er in Goedereede een heksenproces had plaatsgevonden, waarvan de beschreven details nog bekend waren. Het viel hem op dat dit één van de laatste heksenprocessen en -verbrandingen was geweest in ons land.

Streekarchief

Jan Both van het Streekarchief Goeree-Overflakkee kon Leendert verder helpen toen hij op zoek ging naar meer informatie. “Uit verschillende documenten kon ik het verloop van het proces vrij precies reconstrueren.” Voldoende stof dus voor een verhaal? Leendert geeft aan dat hij daarnaast ook nog tal van andere bronnen heeft geraadpleegd. Zijn bevindingen hebben er toe geleid dat het boek geschreven kon worden.

In zijn boek schetst Leendert niet alleen het proces van Nynke, maar de lezer krijgt ook een beeld van het middeleeuwse Goedereede. Dit is niet altijd voor te stellen. Leendert geeft aan dat dit zeker niet eenvoudig is. “Toen ik wat van de geschiedenis had onderzocht en over de Markt van Goedereede liep, kon ik me niet voorstellen dat op die plaats een heksenverbranding had plaatsgevonden.” Na een tijd van uitvoerige voorbereiding, zoals het raadplegen van andere geschriften uit die tijd en de onderzoeksresultaten van historici uit latere tijden, kon het boek geschreven worden. Want het bleek dat een dergelijk proces en het daarop volgende uitvoering van het vonnis inderdaad in het stadje heeft plaatsgevonden. Volgens Leendert was het schrijven een tijd van ongeveer vier jaar ‘schrijven en schrappen,’ want uiteindelijk kreeg hij de beschikking over veel bronnen die nadere informatie opleverden.

Narigheid

We leven momenteel in een tijd waar veel narigheid voorkomt. Maar lezers van ‘Nynke’ moeten wel tot de conclusie komen dat het zo’n vierhonderd jaar geleden veel en veel erger was. Onder de bevolking leefde veel onzekerheid: de oorlog met Spanje, de moord op Willem van Oranje, ziekten en armoe. Ook was er onrust, omdat de reformatie ook in Nederland oude vertrouwde ‘waarheden’ onder druk bracht. De onzekerheid onder de bevolking leidde ertoe dat veel gebeurtenissen toegeschreven werden aan bovennatuurlijke - duivelse - krachten.

‘Nynke’ is niet speciaal een christelijk boek, maar volgens Leendert treffen we Nynke in de bronnen wel aan als een gelovige vrouw. Ze werd afgeluisterd in de kerker, zo blijkt uit het verslag, en in haar eenzaamheid sprak ze met God. Waarom? ‘God is altijd bij mij’, zo verzekerde ze haar ondervragers.

Vereerd

Het ruim 400 pagina’s tellende boek zal vanaf deze editie als feuilleton in Eilanden-Nieuws geplaatst worden. De eerste edities zijn huis-aan-huiskranten en het vervolg gaat over in de vrijdagse abonnementskrant. Leendert, die in het dagelijks leven deel uitmaakt van het College van Bestuur van het Wartburg College, verzekert “heel vereerd” te zijn dat Eilanden-Nieuws zijn boek heeft uitgekozen om als feuilleton te plaatsen. De lezers zullen na lezing van het boek hier nog wel eens aan terugdenken als ze eens een rondje over de ‘mart’ van Goedereede doen.

Op de vraag of er in de toekomst nog een boek van zijn hand te verwachten is, antwoordt hij “dat er wel iets borrelt”, maar meer wil hij er nog niet over zeggen. “Het wordt in ieder geval wel weer een historische roman.”

Het boek Nynke is uitgegeven door Uitgeverij Mozaïek en nog als E-book verkrijgbaar. ISBN 978 90 239 9414 5.

Afbeelding