Afbeelding

Jonge agrariër Niels van Nederpelt:

“We worden als boeren nog wel eens onderschat”

Na de hbo-opleiding Tuin- en Akkerbouw aan de Aeres Hogeschool in Dronten ging Niels aan het werk bij TTW in Oude-Tonge. "Het is hard werken en we maken soms best lange dagen, maar dat vind ik niet erg. Ik ben graag bezig." De jonge boer zit ook regelmatig op kantoor. "Het hoort bij het werk, maar ik ben liever buiten hoor", lacht hij. Ook zijn familie heeft een agrarische achtergrond. Dus als Niels thuis is, dan is achterover leunen er niet bij. "Dan help ik natuurlijk mee op het land."

Het romantische beeld is dat de boer lekker op de trekker over het land rijdt, zaait, maait, bemest en oogst. Hoewel deze werkzaamheden allemaal gedaan worden, is het een veel te simpel beeld van de moderne agrariër. "We worden nog wel eens onderschat", weet Niels. "Als akkerbouwer ben je plantenkundige, technicus, ondernemer en weerman tegelijk." Lachend: "We krijgen vanavond regen." (Ter info: dat bleek precies te kloppen.) De moderne boer maakt bijvoorbeeld gebruik van gps om perfect recht over het land te rijden. "Dit maakt veel werkzaamheden makkelijker en efficiënter", aldus Niels. "Die technologie spreekt juist de jongere generatie aan, al doen ook de ‘oudere’ boeren mee hoor."

Een andere techniek die je in de landbouw tegenwoordig steeds meer ziet, is het werken met grondmonsters en metingen. "Op basis daarvan kunnen we bijsturen met kunstmest en bladvoeding. Dat zorgt ervoor dat de gewassen beter groeien en de opbrengsten verbeteren." En 'we' zijn er beroemd om: geen enkele andere dan de Hollandse boer haalt per vierkante meter meer opbrengst uit de beschikbare landbouwgrond.

Niels geniet elke dag van het werk in de agrarische sector en zou het elke jongere die erover denkt om aan de slag te gaan als boer zeker aanraden. Toch zijn er ook uitdagingen die op het pad van een boer komen. "Het wordt er door alle regelgeving niet makkelijker op, en alle nieuwe technieken kosten veel geld om aan te schaffen", vertelt Niels. "We hebben hier bijvoorbeeld twee jaar geleden een nieuwe spuit aangeschaft. Dat is echt een forse investering, maar we weten niet of de spuit over vijf jaar nog aan de regels voldoet."

Dankzij gerichte subsidies voor duurzame initiatieven kunnen boeren blijven innoveren. En die subsidies zijn maar goed ook. De producten én de werkzaamheden op het land moeten aan steeds meer eisen voldoen, waardoor boeren steeds weer op kosten worden gejaagd om aan alle eisen te kunnen blijven voldoen. Maar de prijs die betaald wordt voor de producten, die stijgt nauwelijks mee. Niels: "Je kunt als boer nog altijd een goede boterham verdienen, maar je blijft ook afhankelijk van de natuur. Geen oogst is geen inkomen."


<Kader>

"Plattelandsjongeren is heel leuk om te doen"

Naast zijn drukke bestaan in de akkerbouw is Niels van Nederpelt ook actief bij de Plattelandsjongeren Goeree-Overflakkee. Ze vierden vorig jaar het 70-jarig bestaan. "Het is een vereniging die jongeren verbindt", aldus Niels. Hij is de penningmeester van de lokale afdeling. "Met alle werkzaamheden, zoals de financiën en activiteiten organiseren, ben ik ongeveer 1 uur per week bezig. Behalve als we een groot evenement organiseren, dan ben ik meer uren bezig."

"De vereniging telt zo’n duizend leden, van wie er zo’n 150 echt actief zijn in de agrarische sector", aldus Niels. De Plattelandsjongeren zijn met name bekend van de organisatie van de TrekkerTrek familiedag, toneel en de schuurfeesten. De TrekkerTrek wordt een keer per twee jaar georganiseerd in Dirksland. "Door corona moest de editie van dit jaar helaas worden gecanceld. In 2023 hopen we de TrekkerTrek weer te kunnen organiseren", vertelt Niels. In het andere jaar -zonder TrekkerTrek dus- gaan de jongeren de planken op. "We studeren een toneelstuk in en geven twee uitvoeringen voor publiek", vertelt Niels.

De Plattelandsjongeren is een actieve vereniging, want er staat jaarlijks ook een bedrijfsbezoek op het programma. "Vaak werken boeren elders in het land net weer anders, dus dat zijn altijd leerzame uitjes." Plattelandsjongeren houden echter ook van een feestje. Twee keer per jaar is er een schuurfeest, eentje in Middelharnis en eentje in Dirksland. Ook het Poterbal -dat in samenwerking met LTO Noord wordt georganiseerd- mag niet in de lijst van activiteiten ontbreken, evenals het blad Smout, dat twee keer per jaar verschijnt. "Je bouwt bij de Plattelandsjongeren een gigantisch netwerk op door alle activiteiten, en het is gewoon heel erg leuk om te doen", besluit Niels.