Afbeelding

Een vrouwelijke akkerbouwer, daar kijkt niemand nog raar van op

Elizabeth groeide samen met haar twee zussen op in het akkerbouwbedrijf van haar ouders. Ze was de enige van de dochters die het vak in is gegaan. "Van jongs af aan hielp ik al mee", vertelt ze. "Ik heb het altijd enorm leuk gevonden. Niet voor niets koos ik na de lagere school voor de landbouwschool en daarna volgde de middelbare landbouwschool. Verder heb ik ook nog de opleiding taxatie agrarisch onroerend goed gevolgd. Als akkerbouwer moet je tegenwoordig goed geschoold zijn. Er komt zoveel administratie op je af, dat is niet normaal meer. Er gaat veel te veel tijd in zitten. Tijd die je eigenlijk liefst wil besteden aan het uitoefenen van je vak."

Uitdaging

Elizabeth startte haar bedrijf in 1992. "Na de ruilverkaveling kocht mijn vader in 1990 de vlakbij gelegen veehouderij en maakte er een akkerbouwbedrijf van. In 1997 heb ik die overgenomen. Later zijn de twee bedrijven samengevoegd tot een groot bedrijf met 120 hectare grond. Natuurlijk was het best een uitdaging. Ook in die tijd. Je moet altijd blijven meebewegen met de ontwikkelingen. Dat is niet veranderd. Ik hecht zelf veel waarde aan de zorg voor de grond. Daar moet het immers op gebeuren. De ontwatering moet goed zijn, de minerale huishouding moet in orde zijn, enzovoort. Gelukkig zijn we hier gegarandeerd van zoet water dankzij het afgeroomde kierbesluit en het nieuwe drinkwaterstation. Zoet water is echt het allerbelangrijkste voor de akkerbouw en onze eilandbewoners. Daar moeten we heel zuinig op zijn."

Taxateur

Het bedrijf wordt door Elizabeth gerund, met behulp van derden in de piekperioden of waar handen tekortkomen. "Niemand kan dit immers helemaal alleen", zegt ze daarover. "We stappen zelf op de tractor en werken met de landbouwmachines om te zaaien, te bemesten en te oogsten. Een stadse tulpenteler huurt ook altijd een perceel. In ons werk hebben we vooral te maken met pieken. Het voor- en najaar zijn daarbij het drukst. Maar in droge zomers moet er ook weer beregend worden. Er is altijd wel wat te doen. Naast akkerbouwer ben ik bovendien freelance taxateur voor hagelschade aan gewassen. Dat doe ik voornamelijk in de regio Zuidwest Nederland. In de maanden juni en juli kunnen er bijvoorbeeld soms pittige onweersbuien vallen met hagel, terwijl alles dan nog op het land staat. Ik ga dan bij de bedrijven langs om de schade op te nemen. Het is belangrijk om je dan zo onafhankelijk mogelijk op te stellen. Mijn stelling is: meten is weten. Je conclusies goed onderbouwen in samenspraak met de eigenaar. Geen betweter proberen te zijn. Dat werkt het best."

Windmolens

Zoals Elizabeth al aangaf, gaat er veel tijd zitten in de administratieve kant van het vak. "De regelgeving is steeds complexer en gekker geworden in de loop der jaren", weet ze. "Iedere akkerbouwer doet zijn of haar best om het bedrijf zo efficiënt en goed mogelijk te runnen, zonder het milieu te belasten. Van bovenaf wordt er echter steeds meer opgelegd. Daardoor is de kostprijs van de producten in de afgelopen 30 jaar drie keer zo hoog geworden. De kwaliteit van de producten stijgt als het ware ver boven de financiële opbrengst uit. Met name de eisen die de supermarkten stellen, zijn enorm hoog. Dat vergt veel inspanning en investeringen, die je niet of nauwelijks terugverdient. Veel collega's benutten daarom hun kansen of hebben een nevenactiviteit. Bij mij kwamen er vier windmolens op het land. Ik zie het als een financiële poot onder mijn bedrijf. Samen met mijn voormalige partner is er gemoderniseerd. Het geeft lucht om het goed te kunnen voortzetten."

Toekomst

Hoe de toekomst eruit gaat zien, weet Elizabeth niet. "De druk van bovenaf zal blijven en we zullen zowel creatief als innovatief moeten blijven zoeken naar oplossingen om goede landbouwgrond te behouden en goede producten te blijven produceren. Voor jonge boeren wordt het zeker een uitdaging. Maar die hebben wellicht weer nieuwe ideeën om daaropin te spelen. Je moet het immers zelf doen, al wordt het je niet makkelijk gemaakt."

Zelf gaat Elizabeth nog wel even door met haar bedrijf. "Ik geniet er enorm van", zegt ze tot slot. "Daarnaast ben ik in mijn vrije tijd graag bij mijn paarden en met de honden bezig. Ik volg jachttraining en geef paarden coaching en dat vind ik enorm leuk. En ja, ik ga ook heel graag met mijn vriendinnen op stap. Samen leuke dingen doen. Dat is toch vrouw eigen hè?"