Afbeelding
Foto: Linde fotografie

'Een vitaal landelijk gebied'

LTO Noord vraagt aandacht voor belang agrarische ondernemers bij gemeente

Een groot deel van de akkerbouwers, veetelers, tuinders en bollenkwekers op het eiland wordt vertegenwoordigd door LTO Noord. Namens haar achterban stuurde de organisatie onlangs een brief naar het gemeentebestuur en daarmee ook naar de gemeenteraad, waarin de wensen van de agrariërs op het eiland nog eens worden onderstreept. In de brief wijst het bestuur erop dat de agrarische sector economisch belangrijk is voor het eiland. Bij het samenstellen van de verkiezingsprogramma’s in de komende tijd kunnen de politieke partijen – zo wordt gehoopt - rekening houden met deze sector.

We vroegen Frank van Oorschot waarom LTO Noord zich tot de gemeente richt. Heeft de gemeente zoveel invloed? Veel zaken in het schrijven van LTO zijn regio-overstijgend en liggen voor verantwoording van het Rijk, de provincie en het waterschap. Hij legt uit dat er inderdaad een aantal zaken is waar de gemeente nauwelijks invloed op heeft. "Maar de gemeente is wel verantwoordelijk bij het ontwerpen van bestemmingsplannen en bij wegen en verkeersmaatregelen. Ook bij de Omgevingswet die er aan zit te komen en waarbij de gemeente een grote taak krijgt toegedeeld bij het inrichten van ruimtelijke projecten, zoals wat je wel en niet mag bouwen op je boerderij."

Overigens benadrukt Van Oorschot dat de verhouding tussen de afdeling van LTO en de gemeente "goed" is. "We weten elkaar te vinden. Twee keer per jaar hebben we overleg met de wethouders en zetten we de klokken weer gelijk. Deze overleggen zijn open en constructief. Daarnaast overleggen we ook tussentijds als het over bepaalde belangrijke onderwerpen gaat."
Wat zijn nu de lastige dossiers als het gaat over de contacten met de gemeente, zo vragen we Frank van Oorschot. "De huisvesting van arbeidsmigranten ligt altijd heel lastig maar ook verkeersmaatregelen die getroffen worden en waar het landbouwverkeer de dupe van is. Dat zijn wel lastige hobbels..." Maar over het algemeen worden de overleggen -ook met de gemeenteraad - heel nuttig geacht. Van Oorschot noemt in dit verband de discussie rondom NLDelta, waarbij het eiland deel zou uitmaken van een Nationaal park waarvoor allerlei beperkingen zouden gaan gelden. De gemeenteraad heeft zich tegen uitgesproken en voorlopig is dit van de baan.

LTO ziet de gemeente ook als 'partner' als het gaat om de wetgeving rondom de stikstofuitstoot. "Voor veeteeltbedrijven wordt het steeds moeilijker om een gezonde bedrijfsvoering te ontwikkelen want de beperkingen zijn groot. Je moet hierbij rekening houden dat we rondom in de Natura2000-gebieden liggen. In de discussie hierover kan de gemeente een belangrijke bijdrage leveren als het gaat over het verdedigen van de belangen van de agrarische ondernemers."

De gemeente kan ook ondersteunen om provinciale en rijkssubsidieregelingen toegankelijker te maken. Zo worden in de provincie Zeeland investeringen in duurzame landbouwmachines financieel ondersteund, maar in Zuid-Holland gebeurt dat niet. Dergelijke financiële ondersteuning zorgt voor een forse verduurzamingsslag, die in Zuid-Holland helaas achterwege blijft, aldus Van Oorschot.

Graag zou men bij LTO ook zien dat de mogelijkheden voor energietransitie beter benut worden. De landbouw speelt een hele positieve rol in de energietransitie. "Ondanks dat er agrarische bedrijven zijn die vanwege economische redenen andere keuzes maken, vinden wij dat zonnepanelen niet op landbouwgrond thuishoren. Waarom mogen er geen kleine windmolens geplaatst worden bij boerderijen? Dat is goed voor de energietransitie, maar de gemeente houdt deze verduurzamingsslag nu tegen. De gemeente kan de agrarisch ondernemers steunen door bij de netbeheerders aan te dringen op vergroting van de netcapaciteit."

Belangrijk is volgens Van Oorschot ook dat de gemeente het jaarlijkse 'Kijk bij de Boer' blijft ondersteunen. Deze invulling van Tweede Paasdag is razend populair en het is een mooi voorbeeld van lokale recreatie, waardoor veel reiskilometers bespaard worden.

Ten slotte geeft Frank van Oorschot aan dat het belangrijk is dat de gemeente en de agrariërs allebei belang hebben bij een vitaal platteland, want dat vergroot de leefbaarheid van het platteland en daar is iedereen bij gebaat. LTO hoopt dan ook dat de politieke partijen bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s hier terdege rekening mee houden. Verder nodigt LTO de politieke partijen zowel vooraf als na de verkiezingen graag uit een kijkje te nemen op de boerderij.