Lienes en Teun Klepper (Foto: Kees van Rixoort).
Lienes en Teun Klepper (Foto: Kees van Rixoort).

"Toen ik 11 jaar was, had ik al een stukje land"

Lienes Klepper is de grondlegger van de bloemenkwekerij. Hoe is het begonnen? "In 1952", zegt hij. "Toen ben ik geboren, en toen begon het al. Het zat in de genen. Op school zat ik al meer naar buiten te kijken. Ik was een jongen voor buiten en voor het werken in de grond. Toen ik 11 jaar was, had ik al een stukkie land. Dat was echt m’n ding."

Na zeven jaar school ging Lienes werken. "Dan bij die boer, dan bij een andere boer. Maar uiteindelijk kwam ik terecht bij aannemer Van der Klooster. Daar heb ik 22 jaar gewerkt als metselaar. In de tussentijd was ik ook bezig op een stukje grond achter het huis. Het begon met een halve hectare, maar het groeide steeds verder. Tot ik voor de keus kwam: blijf ik metselaar of word ik bloemkweker? Een moeilijke keus, want ik hoefde niet weg bij Van der Klooster en ik had het er goed naar m'n zin. Toch moest ik die keus maken, samen met mijn vrouw, die vierkant achter me stond. We kozen voor de bloemenkwekerij en nu bestaat het bedrijf al weer dertig jaar."

Familiebedrijf

Metselen doet hij af en toe nog wel. Als hobby. In feite is Lienes Klepper dus van hobby gewisseld. De bloemen krijgen nu alle benodigde aandacht. Van hemzelf en van zijn zoon Teun, die vanaf zijn jeugd actief is in de bloemkwekerij en sinds 2001 is opgenomen in de maatschap. Na schooltijd, op zaterdagen en tijdens vakanties werkten de drie dochters ook altijd mee. Zo ontwikkelde Bloemkwekerij Klepper zich tot een echt familiebedrijf. De kwekerij telt een aantal medewerkers, dat in de zomermaanden flink toeneemt.

Tot eind jaren negentig was het bedrijf gevestigd aan de Vissersstraat. Toen kwam de Herinrichting Ouddorp-West en kon Klepper de kwekerij verhuizen naar de Oudelandseweg. Daarmee kwam tevens een eind aan de versnippering van stukjes land. "Wij hadden wel veertien van die stukjes, verdeeld over het dorp. Maar hier hadden we alles bij elkaar. Dat werkt sneller en gemakkelijker, en het is veel overzichtelijker. Onze eerste schuur was best groot, maar is in de laatste twintig jaar uitgebreid met verscheidene aanbouwen."

Talent gebruiken

In de prille begintijd teelde Lienes Klepper ook wel aardappelen en bloemkool. Maar hij kwam er al snel achter dat zijn hart in de eerste plaats bij de sierteelt ligt. "Dat ligt me meer. Bovendien vind ik dat je moet doen wat een ander niet doet. Je hebt het niet gelijk allemaal in de vingers, maar je merkt dat het in de genen zit. Dat het je talent is. Die krijg je mee en die moet je gebruiken én ontwikkelen. Steeds weer, want alles verandert. Kijk alleen maar naar de regels -die worden niet minder- en de techniek, het programma dat de veiling gebruikt... De jongere generatie, m’n zoon, groeit ermee op en kan er goed mee uit de voeten. Zijn zoon Niels, de derde generatie, is zich ook al aan het voorbereiden, op de Hogere Agrarische School in Den Bosch.”

Volgens Klepper komt er veel 'kantoorwerk' kijken bij het reilen en zeilen op een bloemenkwekerij. "Je hebt veel communicatie met de veiling. We zitten in een digitale wereld: iemand in Noorwegen kan onze bloemen kopen zonder dat hij ze ziet en zonder dat hij ze ruikt. De lijnen worden steeds korter: als de karren met bloemen nog hier staan kan de koper al in het systeem van de veiling zien wat Klepper op de markt brengt. Én kopen."

Drie veilingen

De bloemen van Bloemkwekerij Klepper gaan dagelijks via een transporteur naar de kopers via drie veilingen: Naaldwijk, Aalsmeer en Rijnsburg. "De veiling staat achter je en zorgt voor jouw centen", zegt Lienes Klepper. "Ze regelen alles. Ook de facturering. Dat is prettig, want anders moet je zelf honderden facturen maken en versturen."

De verse zomerbloemen uit Ouddorp zijn bestemd voor de export en voor bloemenzaken. "Die maken er zelf gemengde boeketten van. Veldboeketten. Onze bloemen worden niet verkocht als mono-bos, zoals je die ziet van bijvoorbeeld chrysanten of tulpen. Wij kweken pioenrozen, zonnebloemen, phloxen in verschillende kleuren en diverse andere snijbloemen. Allemaal buiten op onze 25 hectare land. We gebruiken tunnels om eerder bloemen te hebben en zo lang mogelijk op de veiling aanwezig te zijn", zegt Teun Klepper.

Bol op pot

Het zomerbloemenseizoen begint half april en loopt door tot begin december. Dat wil niet zeggen dat er in de wintermaanden niets te doen is. Dan – tussen half oktober en Pasen – houdt Bloemkwekerij Klepper zich bezig met het kweken en op de markt brengen van bol op pot. Narcissen, blauwe druifjes. "Dat geeft continuïteit in het bedrijf en voor de mensen die bij je werken. Wij hebben veel handwerk, al is er ook wel wat automatisering. Zoals het bossen van bloemen, daar hebben we een speciale machine voor die sorteert op bijvoorbeeld lengte, dikte en rijpte", vertelt Teun Klepper.

Nog even terug naar de bollen. "We hebben vorig jaar heel veel weg moeten gooien door corona. Onze top ligt rond Pasen en net op dat moment ging alles op slot: de winkels ging dicht en de export kwam stil te staan. Gelukkig hebben we kunnen compenseren met onze bloemen."

Goede doelen

Het bedrijf laat zich van zijn maatschappelijke kant zien door bloemen tegen gereduceerde prijs beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld verkopingen door kerken en acties van verenigingen. "Vroeger wist ik niet wat een sponsor was", lacht Lienes Klepper. "Nu wel. We doen dit voor goede doelen. Want het is beter te geven dan te ontvangen."

Vanuit diezelfde optiek heeft het bedrijf in Ouddorp een samenwerkingsverband met zorgkwekerij De Nollestee in Melissant. "Ze planten bollen voor ons op pot", zegt Teun Klepper. "Dat doen ze zeker al vijf jaar. Wij brengen de bollen en andere benodigdheden en zij zorgen ervoor dat de bollen geplant worden en op karren worden gezet. Een transporteur brengt die weer naar ons. Het is een mooie dagbesteding voor de mensen die naar De Nollestee komen. Ze hebben daar zelfs een koelhal voor ons gebouwd."

Kwaliteit bovenop

Als Lienes Klepper terugkijkt op de laatste dertig jaar, moet hij beamen dat er iets bijzonders is gebeurd. Van een hobbymatig kwekerijtje heeft Bloemenkwekerij Klepper zich langzaam maar zeker ontwikkeld tot een professioneel bedrijf.

En een duurzaam bedrijf. Wat bijvoorbeeld blijkt uit de 450 zonnepanelen die op de daken van de schuren liggen, het beperken en scheiden van afvalstromen en het zo verantwoord mogelijk omgaan met gewasbeschermingsmiddelen. Over dat laatste zegt Teun Klepper: "We sturen aan op minder drift (het verwaaien van vloeistof, red.). In sommige gevallen bereiken we een driftreductie van 99 procent." Ook dat past naadloos bij het streven van Bloemenkwekerij Klepper: "Kwaliteit bovenop."


Huisverkoop

Bloemenkwekerij Klepper verkoopt niet alleen via de veiling, maar ook aan huis. Mensen die een mooi boeket willen, kunnen terecht aan de Oudelandseweg 27. Vanaf mei zijn er weer pioenrozen te koop.