Van links naar rechts Dirk Bakker, Jan van Vugt, Annemiek Uitenbroek-Buth (Foto: Mirjam Terhoeve).
Van links naar rechts Dirk Bakker, Jan van Vugt, Annemiek Uitenbroek-Buth (Foto: Mirjam Terhoeve).

Groeispecialist Van Iperen BV viert 100-jarig bestaan

In 1921 startte Hendrik Groeneweg een graanhandel in Oud-Beijerland. In de jaren vijftig wordt het bedrijf overgenomen door Wim van Iperen, die tien jaar later de naam van het bedrijf verandert in W. van Iperen BV. In 1979 neemt Jan Bakker het bedrijf over, opgevolgd door zijn zoon Piet en inmiddels staat de derde generatie, Dirk-Jan Bakker, aan het roer. In de afgelopen 100 jaar is de land- en tuinbouw enorm veranderd en voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Van Iperen is al die jaren meegegroeid met die ontwikkelingen en ondersteunt en adviseert de klanten met de opgedane kennis en ervaringen. Het doel is echter nooit veranderd. Een bijdrage leveren aan het produceren van topgewassen en het verhogen van het rendement voor de klanten in alle sectoren.

Proefvelden

Technisch directeur Dirk Bakker (zelfde naam, andere tak) onderschrijft deze doelstelling. "Dat stond en staat nog steeds voorop", zegt hij. "Zoals vermeld heeft de land- en tuinbouw een enorme ontwikkeling ondergaan, vooral op het gebied van bemesting en gewasbescherming. Al in de eerste jaren van de vorige kwam het kunstmest op de markt als korrels en later in de vloeibare vorm. Vooral in de jaren tachtig kwamen er heel veel nieuwe middelen bij. In eerste instantie leverden we die met name aan de akkerbouw, later kwam daar ook de veehouderij, de glastuinbouw, de fruitteelt, bloembollenteelt en groenvoorziening bij. Het was belangrijk om de klanten steeds opnieuw van goed advies te dienen en samen te kijken welk product voor welk gewas het hoogste rendement opleverde. Verschillende producten kopen wij van oudsher in bij bedrijven als Bayer en BASF. Ze zijn dan al zeer uitgebreid getest. Toch voeren we zelf ook nog proeven uit op onze eigen proefvelden. Alleen de middelen waar wij zelf helemaal achter staan, adviseren we aan de klanten. Dat doen we persoonlijk, maar bijvoorbeeld ook middels informatiebijeenkomsten in het veld (nu gedwongen door corona ook digitaal) bij onze eigen vestigingen."

Advies op maat

Jan van Vugt is al 43 jaar werkzaam in de sector en heeft ook al die ontwikkelingen meegemaakt. "Ik begon mijn carrière als bezorger van gewasbeschermingsmiddelen bij Van der Wal in Melissant", vertelt hij. "Daar leerde ik het vak. Ik liep mee, maar luisterde vooral heel goed. Na een fusie tussen meerdere bedrijven ontstond Mol Agrocom. Een soortgelijk bedrijf als, maar ook klant van Van Iperen. In 2016 fuseerden beide bedrijven. Mijn rol als adviseur bleef echter altijd hetzelfde. Mijn taak is om met de klanten mee te denken voor het beste resultaat en het hoogste rendement. In het verleden ging ik heel vaak bij de bedrijven langs om samen met de teler ter plaatse te kijken welke middelen het best konden worden ingezet op de betreffende percelen. Je let dan op het bouwplan, de bodem, de bemesting, de rassen die worden geteeld en op alle overige bepalende factoren. Aan de hand daarvan breng je een advies uit. Tegenwoordig hebben de telers wat minder tijd om mee te gaan en leggen ze die zorg grotendeels in onze handen. Dan ben je als het ware de ogen van zo’n bedrijf. Dat is een enorme verantwoordelijkheid, waarbij je het vertrouwen niet wilt beschadigen. Uiteindelijk zoeken we in samenspraak de juiste weg in alle vernieuwingen en ontwikkelingen."

Blijven investeren

Annemiek Uitenbroek-Buth weet dat dit heel belangrijk is. Ze is niet alleen werkzaam in het bedrijf, maar ook een telg uit een akkerbouwfamilie. Ze ervaart de ontwikkelingen dus van beide kanten. "In de akkerbouw moet je steeds blijven investeren", weet ze. "Nieuwe technieken, nieuwe machines en dat terwijl de opbrengsten niet helemaal gelijk oplopen met de kosten daarvan. Om dan toch genoeg te verdienen, kun je denken aan schaalvergroting. De grondprijzen zijn echter zeer hoog. Door de aanleg van natuurgebieden, zonneparken en woningbouw is er steeds minder landbouwgrond beschikbaar en dat is ontzettend jammer. Het is dus heel belangrijk voor een teler om een zo hoog mogelijke opbrengst te generen uit de percelen die hij in bezit heeft. Daarnaast krijgen de boeren te maken met steeds strengere milieueisen. Op al deze gebieden kan Van Iperen een rol spelen door het geven van goed advies en het leveren van de juiste middelen, rekening houdend met omwonenden en milieu. Het is een investering die zichzelf uiteindelijk terugverdient."

Schaalvergroting

"Ons bedrijf heeft zelf natuurlijk ook te maken met die steeds strenge milieueisen", voegt Dirk Bakker eraan toe, "en dat betekent ook voor ons bedrijf dat we aan schaalvergroting moeten doen. Dat wij nu door geheel Nederland te vinden zijn is niet alleen van weelde, geef ik eerlijk toe. Door regelgeving en groeiend inzicht gaan de telers minder klassieke gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen gebruiken. We zien een duidelijke trend dat de vraag om advies uitstijgt boven de vraag naar producten. Wij moeten daarom meer klanten werven om evenveel producten te kunnen verhandelen. Intussen komen er steeds meer nieuwe technieken en producten op de markt, die het gebruik van chemische middelen terugdringen. Wij volgen dat nauwlettend en zoeken zelf ook naar innovaties. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van biostimulanten. Dan gebruikt je als het ware een eigenschap van een bepaalde plant om andere planten weerbaarder te maken. Wij zijn hier zelf actief mee bezig binnen het project 'Plants for Plants' (planstforplants.com). Van Iperen coördineert dit project, met steun van de EU, waarin samengewerkt wordt met diverse universiteiten, onderzoeksinstanties en bedrijven door heel Europa."

Precisielandbouw en Fertigatie

"Een andere ontwikkeling is die van precisielandbouw en fertigatie", vult Van Vugt aan. "Met Precisieteelt Plus, onze oplossing voor precisielandbouw, kun je variabel poten, zaaien en bemesten binnen een perceel, waardoor het rendement en de kwaliteit verder toeneemt. Fertigatie is afgeleid uit de glastuinbouw en de fruitteelt. In de akkerbouw staat dit nog in de kinderschoenen. Fertigeren is water en meststoffen toedienen via een druppelsysteem. Hiermee kan je inregelen wanneer een gewas water nodig heeft en wanneer welke meststoffen en hoeveel. Daarmee kan een hogere opbrengst gehaald worden. Zeker in droge periodes, zoals we afgelopen jaren hebben gehad. Vooralsnog zien we dat alleen als mogelijkheid bij gewassen als bloembollen, aardappelen en uien, maar het zal zeker nog verder doorontwikkeld worden."

Uitdagingen

Wat betreft de toekomst is er dus nog genoeg werk aan de winkel. "Er zijn nog genoeg uitdagingen", beaamt het drietal. "We hebben hier wat voorbeelden genoemd voor de akkerbouw, omdat dit de grootste sector is op Goeree-Overflakkee. Dezelfde inzet hebben we uiteraard ook voor de andere sectoren. Zo zijn er bijvoorbeeld nog tal van stappen te zetten in de veehouderij, die enorm onder druk staat. En wat te denken van de klimaatverandering, waarmee we steeds meer te maken hebben. Als bedrijf blijven we dus zeker vooruitkijken, innoveren, maar vooral flexibel meebewegen met de ontwikkelingen en de behoeftes en vragen van onze klanten. We delen de liefde voor het vak en we blijven ons enorm inzetten voor de gehele sector."

Een informatiebijeenkomst bij Van Iperen in het veld, in de huidige tijd zijn die vooral digitaal.
Van Iperen voert zelf ook proeven uit op eigen proefvelden.