Piet van den Doel (links) en Kees van den Doel.
Piet van den Doel (links) en Kees van den Doel. Foto: Jaap Peeman

DS People: Zorgen en ontzorgen maakt het verschil

De krapte op de arbeidsmarkt raakt bedrijven. Het is een flinke klus om de juiste mensen te vinden om vacatures op te vullen. Piet van den Doel is eigenaar van DS People, een uitzendbureau, en bekend met de problematiek: “De markt staat erg onder druk, met name als het gaat om vacatures in de productie c.q. maakindustrie, in de breedste zin van het woord. Toch zijn er volop mogelijkheden, met name in het buitenland.”

DS People, onlangs gevestigd in een nieuw pand aan de Deltageul 13 in Stellendam is vooral actief in de metaalbewerking, logistiek, productie en agrarische sector. Anderhalf jaar geleden is ook zoon Kees van den Doel tot het bedrijf toegetreden. Met vader Piet aan het roer en moeder Gerry als administratieve ondersteuning is het met recht een familiebedrijf te noemen. Samen met Sandra de Vogel, Maggie Glab en Simone Starink vormen zij het hart van DS People.

Kees werkte aanvankelijk in de zorg en had behoefte aan een nieuwe uitdaging. “Toen ik op een zondagmorgen aan de keukentafel – in coronatijd, allemaal op een hoek – het aanbod kreeg om ook bij DS People te komen werken, wilde ik er even over nadenken, maar ik besloot al snel ervoor te gaan.” Kees is nu als accountmanager een nieuwe poot van het bedrijf aan het opzetten, de administratieve tak: office personeel. Hij vervolgt: “Ook voor administratieve krachten kunnen bedrijven bij ons terecht. Is de telefoniste ziek, of moet er een secretarieel medewerker op zwangerschapsverlof, dan helpen wij die vacatures, voor korte of langere termijn, in te vullen.”

Inzet

De vergrijzing, maar ook de trend waarbij jongeren verder studeren in plaats van een praktische beroepsopleiding te volgen, maakt dat er weinig vaklui te vinden zijn. Piet: “Ik durf wel te zeggen dat we zonder arbeidsmigranten uit het buitenland in Nederland niet meer in staat zijn al het werk te doen. Bedrijven staan tegenwoordig veel meer open voor arbeidsmigranten dan vroeger, maar ze moeten ook wel. Hun aarzelingen blijken meestal gebaseerd op vooroordelen, zoals een taalbarrière. Onzin! De meesten arbeidskrachten spreken uitstekend Engels. Zeker in de technische beroepen, waarbij de opdrachten en tekeningen standaard in het Engels zijn.”

Dat krachten uit Polen, Roemenië of Bulgarije geen arbeidsethos zouden hebben, spreekt Piet ook tegen. “Mijn ervaring is, dat wie alles achter zich laat om hier te komen werken, vaak goede inzet toont. Ook het ziekteverzuim is minimaal. De praktijk laat zien, dat onze klanten heel erg tevreden zijn. Onze buitenlandse werknemers krijgen vaak na verloop van tijd regelmatig een vast contract aangeboden. Ook ondernemers met seizoenswerk doen vaak al jaren achtereen een beroep op ons.”

Aansprakelijkheid

De kracht van DS People - tegelijkertijd een kenmerk waar het uitzendbureau zich mee onderscheidt – is, dat ze hun klanten ontzorgen en voor hun arbeidskrachten zorgen. Kees: “Door de wet ketenaansprakelijkheid blijft een inlener dus altijd verantwoordelijk voor de arbeidskracht. Dat betekent: als een uitzendbureau er een potje van maakt, het als bedrijf dus jouw probleem is. Je wil niet weten hoeveel ellende je kunt hebben als een uitzendbureau de boel administratief niet op orde heeft. Veel bedrijven kijken bij het inlenen van personeel naar de prijs, maar realiseren zich de aansprakelijkheid niet.”

Aan de muur van de vergaderruimte, die nog nieuw ruikt, prijken de certificaten aan de muur. Piet vervolgt: “Wij zijn NEN-4400-1 gecertifieerd en aangesloten bij de NBBU. Ook hebben we het SNF, VCU en PayOK certificaat. Dit alles betekent, dat we vier keer per jaar een audit hebben, waarbij alles wordt doorgelicht. Bij ons weet je dus zéker, dat alles goed geregeld is.”

Zorgen

Misstanden bij arbeidsmigranten lopen de laatste jaren de spuigaten uit. Iedereen kent de verhalen uit de media van malafide uitzendbureaus, slechte huisvesting en uitbuiting. Door deze excessen is alles onder een vergrootglas komen te liggen.

Piet: “Buitenlandse werknemers werken volgens de Nederlandse wet- en regelgeving en volgens de CAO van de inlener. Een arbeidsmigrant kost dus net zoveel als een Nederlandse werknemer. Wij vinden het belangrijk, dat hun huisvesting goed geregeld is. Ook dat is volgens de certificering aan regels gebonden. Wij zien daar persoonlijk op toe. Er zijn structureel te weinig opvangmogelijkheden en wij zijn daarvoor doorlopend in gesprek met de gemeente.”

Kees vult aan: “Bij het inlenen van buitenlandse arbeidskrachten komt veel kijken, maar daar hoeven onze klanten zich geen zorgen over te maken, dat regelen wij allemaal. Wij zijn heel zuinig op onze werknemers. Wij regelen vervoer, huisvesting, verzekeringen, vaccinaties, de juiste papieren en mocht er onverhoopt medische hulp nodig zijn, gaan wij met ze mee naar de dokter of het ziekenhuis. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Alles draait om respect en vertrouwen. Een goede relatie met de bedrijven en met de arbeidskrachten is daarbij van groot belang.”

DS People is altijd op zoek naar mensen om snel te kunnen inspelen op het werkaanbod. Voor wie de wil heeft om te werken, is er werk. Dus wie een baan zoekt of werknemers voor een vacature, of hulp nodig heeft bij payroll services, mag altijd bellen: 0187-745111. Contact opnemen kan ook via www.dspeople.nl.

Afbeelding
Afbeelding